Δεν έχει ΤΕΛΟΣ το ψαλίδισμα: Μειωμένες έως και 40% οι επικουρικές συντάξεις

Άσχημα τα νέα για περίπου 200.000 συνταξιούχους

​Ούτε καν μια μικρή λάμψη από το φως στο τούνελ της κρίσης και της λιτότητας δεν είναι ορατό και τα μαντάτα που έρχονται είναι ακόμα πιο άσχημα για τους συνταξιούχους, αφού με υπουργική απόφαση η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας ασφαλιστικής πολιτικής ρίχνει νέο τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις που φτάνει έως και το 40%.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, όπως συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό μαύρα μεσάνυχτα και ορίζει ότι οι περικοπές αφορούν περισσότερους από 200.000 συνταξιούχους και θα είναι μάλιστα αναδρομικές από τις συντάξεις Ιουνίου που αφορούν στο μήνα Μάιο.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι τα χρήματα από τον Ιούνιο και μετά θα ζητηθούν πίσω αναδρομικά σε ισόποσες δόσεις έως το τέλος του χρόνου.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, στις οποίες η διαφορά με τις νέες μειωμένες παροχές διατηρείται ως προσωπική διαφορά μετά το 2018.

Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση αυτή ορίζεται:

• Μικρότερο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45%, βάσει του οποίου θα γίνει και ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Ορίζεται μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας συντελεστής επανυπολογισμού, που εφαρμόζεται επίσης στις επικουρικές συντάξεις αναπηρίας και θανάτου.
• Κάθε καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξη επανυπολογίζεται ως το γινόμενο του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης επί αυτού του συντελεστή επανυπολογισμού και η νέα σύνταξη προκύπτει από την καταβαλλόμενη σύνταξη προς τις συντάξιμες αποδοχές επί του συνολικού αριθμού ετών ασφάλισης.
• Το ποσοστό μείωσης κάθε καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης του ΕΤΕΑ υπολογίζεται από την ΗΔΙΚΑ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Σε τομείς που δεν υπάρχουν επαρκή ηλεκτρονικά δεδομένα, άμεσα, έως τις 31/7, δημιουργείται ομάδα συντάξεων που αναζητεί τα απαιτούμενα στοιχεία. Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών των ήδη καταβαλλόμενων πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής και της επανυπολογισθείσας διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο. Η προσωπική αυτή διαφορά αποσβένεται σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών.
• Στην περίπτωση που το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, καθώς και το άθροισμα κύριων και επανυπολογισθέντων επικουρικών είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, η επικουρική μειώνεται. Σε κάθε περίπτωση, η περικοπή είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται ότι το άθροισμα κύριας και καταβαλλόμενης επικουρικής του δικαιούχου δεν υπολείπεται του ποσού των 1.300 ευρώ.

Επίσης στον υπολογισμό του αθροίσματος των 1.300 ευρώ συμπεριλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχ��ν του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010, όπως ισχύει, και των παρ. 11,12 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011, και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης της παρ. 13 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011. Στην πράξη, δεν υπολογίζονται οι ειδικές εισφορές που επιβλήθηκαν το 2012, καθώς έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Δεν θα λαμβάνονται ακόμα υπόψη τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία.

Η διαδικασία της απόφασης εφαρμόζεται και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως 31.12.2014.

Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από 1.1.2015 και εφεξής, καθώς και για όσες κατατεθούν μετά τις 13.5.2016, ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται εξ ολοκλήρου με τον νέο τρόπο που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top