Πολύφερνη νύφη το νέο ΤΑΙΠΕΔ: Προίκα-μαμούθ υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών

Ποιες εταιρείες μεταβιβάζονται – Για 99 χρόνια το νέο υπερταμείο

Πολύφερνη νύφη το νέο ΤΑΙΠΕΔ: Προίκα-μαμούθ υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών

Πολύφερνη νύφη θα είναι το νέο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο συστήνεται με προίκα-μαμούθ.

Όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, το νέο ταμείο θα ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και θα έχει διάρκεια 99 έτη, ενώ θα λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

Στόχος θα είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ώστε «να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας» και «συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Στον έλεγχο του νέου Ταμείο, μεταβιβάζονται:

• το ΤΑΙΠΕΔ

• το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

• η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία και θα περιέλθουν οι συμμετοχές κρατικών επιχειρήσεων δίχως να διευκρινίζεται ποιες. Ακριβώς επειδή οι παραπάνω θυγατρικές συνεχίζουν να διέπονται από τους ιδρυτικούς τους νόμους, εικάζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα φέρει κανονικά εις πέρας το πρόγραμμα με τις 19 αποκρατικοποιήσεις (17% της ΔΕΗ, 35% των ΕΛΠΕ, 65% της ΔΕΠΑ, 24% ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ κ.λπ.).

Το νέο υπερταμείο θα αποτελείται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου, το Εποπτικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κομβικό ρόλο θα παίζει το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα απαρτίζεται από 5 μέλη: τα 3 μέλη θα διορίζονται από την Ελλάδα και τα άλλα 2 από την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος).

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top