Αλεξιάδης: «Χρειάζονται ρυθμίσεις για να ανταποκρίνονται οι πολίτες»

«Έχει αρχίσει η ροή των καλών ειδήσεων»

Αλεξιάδης: «Χρειάζονται ρυθμίσεις για να ανταποκρίνονται οι πολίτες»

​Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης για την πορεία της διαπραγμάτευσης, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Ελπίζουμε να επικρατήσει η κοινή λογική στο θέμα του χρέους και νομίζω ότι έχει αρχίσει, πλέον, η ροή καλών ειδήσεων», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης σχετικά με τα δημοσιεύματα για την πρόταση του ΔΝΤ.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στα εγκαίνια του TAP, τονίζοντας ότι είναι η πιο σημαντική είδηση της ημέρας, που σηματοδοτεί μια καινούργια περίοδο για τη χώρα.

Σχετικά με τις 100 δόσεις, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε την ανάγκη να δηλώσουν οι φορολογούμενοι έναν ακατάσχετο λογαριασμό, επισημαίνοντας ότι η εντύπωση που έχει επικρατήσει ότι αυτό δεν ισχύει για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας είναι λανθασμένη.

«Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, εκεί έχουμε δυστυχώς μία πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσουμε τελείως τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Εμείς προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με λογική και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όσο μπορούμε καλύτερα, αλλά η πίεση είναι συγκεκριμένη», είπε και πρόσθεσε:

«Το να βγάζεις τον φορολογούμενο ή μία επιχείρηση εκτός ρύθμισης, όταν δεν μπορεί να πληρώσει θα έχεις κόστος και εσύ σαν Δημόσιο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε ότι πρέπει να έχουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις που να μπορούν οι πολίτες να ανταποκρίνονται στα φορολογικά βάρη. Αν μία επιχείρηση μπορεί να δίνει 500 ευρώ τον μήνα και εμείς την πιέζουμε να δίνει 1.200, θα βγει εκτός ρύθμισης και δεν θα πληρώνει ούτε τα 500 ευρώ τον μήνα. Προσπαθούμε κι εμείς με τα δεδομένα που έχουμε, αλλά το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο».

Όσον αφορά στα φορολογικά μέτρα ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι αυτά τα μέτρα έρχονται σαν μία πολιτική αναγκαιότητα, σε μια πολιτική συνέχεια της συμφωνίας του καλοκαιριού και σαν μια αναγκαιότητα να τελειώσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα για το χρέος.

Τέλος, σχολιάζοντας τον αυτόματο «κόφτη» τόνισε:

«Εδώ πρέπει να δούμε, και σε αυτό το θέμα, υπήρχε άλλη λύση; Διότι, αυτό τι λέει; Ότι αν δεν μπορούμε να πιάνουμε κάποιους στόχους, εμείς θεωρούμε ότι θα τους πιάνουμε και δεν θα χρειάζεται ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, θα πρέπει να κάνουμε αυτόματη περικοπή κάποιων δαπανών. Εάν συμφωνήσουμε όλοι στην κοινή λογική, ότι πρέπει να μην έχουμε προϋπολογισμούς που να δημιουργούν ελλείμματα, πρέπει να βρούμε κάποια διαδικασία. Υπήρχε κάτι καλύτερο να γίνει; Κατά τη γνώμη μου, όχι, και μακάρι να εμφανιστεί».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top