ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι με παραδείγματα!

Προστατεύονται για 12 μήνες οι σημερινές κύριες συντάξεις

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι με παραδείγματα!

​Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα καταθέσει χωρίς την έγκριση των δανειστών, δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι νέοι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ένστολοι, ενώ οι σημερινές κύριες συντάξεις προστατεύονται για έναν ακόμη χρόνο.

Αναλυτικότερα:

Χωρίς καμία αναφορά στις επικουρικές συντάξεις, δημοσιοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού, αφού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση δεν είναι γνωστό πόσο θα κοπούν.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν σε μικρές συντάξεις σε όσους συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης- ένα πρόβλημα που πλήττει κυρίως ανέργους.

Στους μεγάλους χαμένους περιλαμβάνονται οι νέοι συνταξιούχοι, αφού πλέον αποτελεί παρελθόν ο υπολογισμός με βάση τον τελευταίο μισθό, όπως για παράδειγμα γινόταν στο δημόσιο ή την καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας, όπως ίσχυε στο ΙΚΑ. Αφετηρία πλέον του υπολογισμού θα είναι ο μέσος όρος των μισθών από το 2002.

Οι σημερινές κύριες συντάξεις δεν θα κοπούν μέχρι τις 31/12/2017.

Στους χαμένους βρίσκονται όσοι είχαν προσαύξηση της σύνταξης λόγω επιδομάτων για ανήλικα τέκνα. Σύμφωνα με τον εργατολόγο Διονύση Ρίζο, για τους μεν ασφαλισμένους στο ΙΚΑ η απώλεια ξεκινάει από 30 ευρώ και φτάνει τα 175 ευρώ, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν η απώλεια φτάνει τα 35 ευρώ.

Χαμένοι είναι και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, οι οποίοι σύμφωνα με τον κύριο Ρίζο, «θα λαμβάνουν ως σύνταξη μειωμένο ποσό κατά 60%».

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 10-25% ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ

Οι στρατιωτικοί λάμβαναν σύνταξη με βάση τον βαθμό αποχώρησης. Πλέον η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 κάτι που οδηγεί σε μεσοσταθμική μείωση 10-25%.

Για παράδειγμα: Ένστολος που θα μπορούσε να φύγε�� 35/35 και θα λάμβανε σύνταξη μεικτά 1.500- 1.600 ευρώ και καθαρά γύρω στα 1.320 ευρώ με το νέο τρόπο υπολογισμού δε θα ξεπερνά τα 1.050 ευρώ η σύνταξή του.

BINTEO STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top