«ΒΟΜΒΑ» Ντομπρόβσκις: Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει από το μνημόνιο!

«Βέλη» κατά κυβέρνησης: «Θηλιά» για την ανάπτυξη η αύξηση των φόρων - Πρώτη ανάρτηση: 08.45

Έμμεσες αιχμές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αφήνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ρίχνει και μια βόμβα λέγοντας -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει από το μνημόνιο το 2014 αλλά μετά ήρθε... η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Σε συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της Κυβέρνησης αλλά επισημαίνει ότι η αύξηση των φόρων σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση.

Ο Ντομπρόβσκις αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ακολουθήσει το παράδειγμα προηγούμενων εμπειριών για σταδιακή ολοκλήρωση αλλά και «σαλαμοποίηση» της εκταμίευσης των δόσεων. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι έχει γίνει δουλειά στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, αλλά επιμένει ότι είναι ακόμα ανοικτά ζητήματα.

Αναφορικά με το ΔΝΤ επισημαίνει πως «στη συνθήκη του ESM αναφέρεται ότι η Κομισιόν εργάζεται με την ΕΚΤ και όποτε είναι απαραίτητο και με το ΔΝΤ» και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Για το θέμα των διαρροών του Wikileaks, ��πιμένει στη γραμμή «δεν σχολιάζουμε» των Βρυξελλών, ενώ για την αξιολόγηση τονίζει ότι η Κομισιόν δεν βάζει καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις αλλά σημειώνει πως «η κυβέρνηση κατανοεί ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε τόσο ώστε να καταλήξουμε να έχουμε πάλι προβλήματα ρευστότητας».

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος, τονίζει πως «θα δούμε το θέμα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Τέλος, ο Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας το γεγονός πως η μόνη χώρα που μένει ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης είναι η Ελλάδα, αφήνει αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και επισημαίνει πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε φέρει τη χώρα κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο: «Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και -ως αποτέλεσμα- εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία. Τώρα η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και συμφωνήσαμε στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, για να επιστρέψ��ι στην οικονομική σταθερότητα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top