ΙΟΒΕ:Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα, παρά τα capital control

Επανέρχεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη-Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

ΙΟΒΕ:Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα, παρά τα capital control

​Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα σε όλους σχεδόν τους τομείς, με ανάκαμψη και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, διαπιστώνει η μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα (στις 86,5 τον Οκτώβριο από 83,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο).

Σε όλους σχεδόν τους τομείς καταγράφεται σχετική βελτίωση προσδοκιών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες, όπου σημειώνεται μικρή επιδείνωση, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κινούνται σε ένα μετεκλογικό περιβάλλον, το οποίο προσδιορίζεται σε οικονομικό επίπεδο από το νέο πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους.

«Με τις παραμέτρους του προγράμματος να αποσαφηνίζονται σταδιακά, και όσο η εφαρμογή του είναι σε εξέλιξη, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προσαρμογής όλων στα νέα δεδομένα. Η παρουσία των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή πρακτική των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ η ρευστότητα για την οποία είχαν προνοήσει όσοι προέβλεπαν τους ελέγχους κεφαλαίων, συγκρατεί προς το παρόν τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου φαίνεται ότι έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί, ωστόσο η πραγ��ατική επίδρασή τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας της τάσης στις προσδοκίες τους κατά τους προσεχείς μήνες» επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την έρευνα, το οικονομικό κλίμα παραμένει αμετάβλητο τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,5 (από 107,6) και τις 105,9 (από 105,6) μονάδες αντίστοιχα, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Δείτε επίσης:

Πρόβλεψη-σοκ για Ελλάδα: Άλλα 5 χρόνια ύφεση, ανεργία στα ύψη και χρέος στο 245% το 2022!

Moody's: Χλωμό να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση -Πιθανό το bail in

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top