Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ανοίγει τα χαρτιά του STAR: Τι θα γίνει με τέλη, αντικειμενικές, ενοίκια

Τι απαντά για περιουσιολόγιο: Θα μπει φόρος περιουσίας;

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ανοίγει τα χαρτιά του STAR: Τι θα γίνει με τέλη, αντικειμενικές, ενοίκια
Τα χαρτιά του για τα τέλη κυκλοφορίας, το φόρο ακινήτων του 2016 και τι θα κάνει τελικά με τα ανείσπρακτα ενοίκια άνοιξε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης σε μία αποκλειστική συνέντευξη στον Σπύρο Δημητρέλη και το STAR που προβλήθηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα.
Ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και από φέτος με στόχο να ελαφρύνει τα μικρά αυτοκίνητα, ξεκαθάρισε ότι η φορολόγηση ενοικίων θα γίνεται μόνο αν εισπράττονται και τέλος διαβεβαίωσε ότι το περιουσιολόγιο δεν θα δημιουργηθεί για φορολογικούς σκοπούς.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου του STAR και οι αποκαλυπτικές απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών
- Κε υπουργέ βρισκόμαστε μόλις 15 ημέρες πριν ανοίξει η εφαρμογή στο taxis για τα τέλη κυκλοφορίας. Τελικά θα αλλάξουν από φέτος;
«Προσπαθούμε να κάνουμε τις αλλαγές από φέτος με δεδομένες και τις μηχ��νογραφικές δυνατότητες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που κοιτάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών και εξετάζει διάφορες λύσεις είναι να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από τα φθηνά αυτοκίνητα. Αυτά τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος και αναγκάζεται να καταθέσει πινακίδες γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, και να μεταφερθεί φορολογικό βάρος στα ακριβά αυτοκίνητα. Όταν για να αυτοκίνητο αναγκάζεται ο πολίτης, όχι επειδή κάνει την πλάκα του, να καταθέσει πινακίδες και ο πολίτης στερείται ένα αγαθό και το δημόσιο χάνει έσοδα».
- Τι θα γίνει με τη φορολόγηση των ενοικίων
«Αυτό που έρχεται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο. Το πως θα γίνει η φορολόγησή τους θα το δούμε σε επόμενο στάδιο. Μια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η φορολόγησή τους στο έτος απόκτησης. Και είναι μια σωστή πρόταση. Αλλά όλα τα εξετάζουμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε».
- Η επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό κύριε υπουργέ προτείνει έναν φόρο επί της περιουσίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σύστημα στο μέλλον. Μήπως τελικά το περιουσιολόγιο που εσείς ετοιμάζετε αποσκοπεί τελικά στο να μπει ένας φόρος περιουσίας;
«Να είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το περιουσιολόγιο, άμεσα ή έμμεσα, για φόρο στο σύνολο της περιουσίας. Και θα είναι λάθος και το σκεφθεί ο οποιοσδήποτε και να το προτείνει ακόμα δηλαδή να βάλουμε τους πολίτες να στηρίξουν και να ξεκινήσουμε ένα πολύ σωστό θεσμό όπως είναι το περιουσιολόγιο και την επόμενη ημέρα να κάνουμε άθροιση τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη και να του πούμε "έλα εδώ, τώρα που ξέρουμε την περιουσία σου και αθροίζει τόσο, σου βάζουμε και έναν φόρο. Είναι λάθος αυτό».
- Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες
«Για το 2016, αυτό που δεσμευτήκαμε είναι να έχουμε ένα φόρο περιουσίας που θα αθροίζει 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ και θα βασίζεται σε εμπορικές και όχι σε αντικειμενικές αξίες. Ο φόρος ακινήτων του 2016, ο στόχος ο δικός μου και όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να λειτουργήσει με εμπορικές αξίες, διότι οι αντικειμενικές αξίες έχουν κλείσει τον κύκλο τους».
- Έχετε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα να κερδίσετε. Να πιαστούν οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος. Αν δεν πιαστούν αυτοί οι στόχοι, τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες;
«Το έχω πει, σε ότι αφορά εμένα προσωπικά, εγώ δεν έχω τη δικαιολογία στην όποια αποτυχία μου. Σε ότι αφορά τους στόχους εγώ έχω καθημερινή αγωνία. Όμως πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των στόχων. Το θέμα είναι τα δημόσια έσοδα θα εξυπηρετούν κάποιους στόχους ή την κοινωνία. Θα παλέψουμε να πάμε καλά και σε αυτό το επίπεδο».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top