ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ: Με νόμο θα θεωρείσαι ΠΛΟΥΣΙΟΣ με μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ

Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές – Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ: Με νόμο θα θεωρείσαι ΠΛΟΥΣΙΟΣ με μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ

​Μαύρα κι άραχνα δείχνουν τα πράγματα στη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται οδυνηρές αλλαγές που θα επιβαρύνουν περισσότερο τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Real News, στο στόχαστρο των φορολογικών αλλαγών μπαίνουν μέχρι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μισθώματα, οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι επιβαρύνσεις σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ προέρχονται από αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος από κάθε πηγή, με παρεμβάσεις όπως η αύξηση των συντελεστών και η προσθήκη νέων φορολογικών κλιμακίων.

Επίσης επανεξετάζεται και βαίνει προς κατάργηση το σύνολο των φοροαπαλλαγών, χωρίς να εξαιρούνται και τα προνοιακά επιδόματα, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς στοιχίζουν στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 3,6 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ επίκειται αύξηση των έμμεσων φόρων, μέσω της αναπροσαρμογής των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καπνό και καύσιμα, με την αιτιολογία ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα για την κάλυψη αναγκών στο ασφαλιστικό.

Στόχος είναι η άντληση εσόδων, ύψους 53,8 δισ. ευρώ το 2016, αυξημένων κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν τρεις κατηγορίες φορολόγησης των πολιτών, ενώ προωθείται η θέσπιση του αφορολόγητου στα 9.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα για τους μισθούς και τις συντάξεις εξετάζεται η εξάντληση της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ σε σημαντικά χαμηλότερο ύψος εισοδήματος από τα 42.000 ευρώ που είναι σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το όριο του πλούτου στο εισόδημα έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση στα 20.000 ευρώ, η νέα κλίμακα θα φέρει επιβαρύνσεις σε φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από αυτό το όριο. Η αύξηση θα επέλθει και με την προσθήκη νέων κλιμακίων φορολόγησης. Στο μνημόνιο προβλέπεται και η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος. Ωστόσο, η ενσωμάτωση αυτή είναι πιθανό να μην γίνει, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν υπολογίσει ότι θα χαθούν φορολογικά έσοδα, αντί να αυξηθούν.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες η κλίμακα φορολογία σήμερα προβλέπει φορολογικό συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 33% - 45%. Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να αντιμετωπισθεί και η δέσμευση του μνημονίου για αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

Τέλος, η φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια έχει δύο κλιμάκια. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 11% και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, 33%. Οι πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι είναι δεδομένη η αλλαγή της κλίμακας φορολογίας του εισοδήματος από ενοίκια. Στο τραπέζι είναι η αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών από το 11% για το πρώτο κλιμάκιο στο 15% και από το 33% στο 35% για το δεύτερο κλιμάκιο. Θα εξεταστεί τέλος και η θέσπιση ενός τρίτου υψηλότερου κλιμακίου με συντελε��τή 45% για εισόδημα από ενοίκια πάνω από ένα όριο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top