Νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις και περιουσιολόγιο στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης

Νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις και περιουσιολόγιο στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό και το εσωτερικό και εφαρμογή του Περιουσιολογίου από το Νοέμβριο περιλαμβάνονται στο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και στον Γ. Αυτιά ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι κανένας φορολογούμενος δεν κινδυνεύει εφόσον μπορεί να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων του.

Για το Περιουσιολόγιο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ελεγκτικές Αρχές δεν θα εστιάσουν σε «μικρές και μεσαίες» περιπτώσεις αδήλωτων στοιχείων – όπως ένα χωράφι – αλλά θα κυνηγήσουν όσους επί χρόνια απέκρυπταν περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας.

Για τις αδήλωτες αποταμιεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι η νέα Βουλή θα δώσει κίνητρα και εκπτώσεις ώστε να πείσει τους καταθέτες να δηλώσουν τα χρήματά τους και ότι πέραν μιας φορολογικής επιβάρυνση δεν θα υπάρξει άλλος κίνδυνος για όσους κατέχουν νόμιμα ποσά.

Όπως διευκρίνισε η αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα απαλλάξει από τυχόν ποινικές διώξεις όσους έκρυβαν μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες καθώς πρόκειται για ποινική υπόθεση, η οποία αφορά τη Δικαιοσύνη.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι από τον Οκτώβριο πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος με στόχο την αναδιαμόρφωση του φόρου, με δικαιότερα περιουσιακά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και να εξεταστούν παράλληλα οι περιπτώσεις Ελλήνων που φορολογούνται στη χώρα μας αλλά κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, όχι όμως με διπλή φορολόγηση, αλλά με στόχο την καταβολή της διαφοράς του φόρου (ο οποίος καταβάλλεται στις αλλοδαπές Αρχές).

Για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 100 δόσεις, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής ΠΟΙΚ ανέφερε ότι δεν θα γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις και ότι όλα τα επιτόκια θα πάνε στο 5%, ενώ άτομα που θα διαπιστωθεί ότι μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους πρέπει να δικαιολογήσουν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση θα βγουν από αυτή.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top