Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 24/08/2015

Όλες οι εξελίξεις

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις θέσεων στις χρηματαγορές καθώς και η έντονη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών, συνέθεσαν τη δυσμενή εικόνα των αγορών κατά τη συνεδρίαση Παρασκευής, ενώ η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται ιδιαίτερα ταραχώδης, όπως προμηνύεται από τις απώλειες στην Ασία.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή συνεδρίαση, η ορια��ή βελτίωση στους δείκτες της Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη δεν ήταν αρκετή να αντιστρέψει το επενδυτικό κλίμα, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις νέες απώλειες στο αργό πετρέλαιο, το οποίο κινείται πλέον στα χαμηλότερο επίπεδα των τελευταίων 6.5 ετών (WTI:$39.42 και Brent:$44.34 για το συμβόλαιο Οκτωβρίου) και στους φόβους για μειωμένη ζήτηση στα εμπορεύματα λόγω Κίνας. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν οι διευρυμένες απώλειες για τους βασικούς δείκτες, με τους FTSE, DAX και CAC να υποχωρούν κατά 2.83%, 2.95% και 3.19%, αντίστοιχα.

Η λεωφόρος Αθηνών δεν θα μπορούσε να παρουσιάζει διαφορετική εικόνα, καθώς στο γενικότερο αρνητικό κλίμα για τις χρηματιστηριακές αγορές προστέθηκε η πολιτική αβεβαιότητα που προκύπτει από τις πρόωρες εκλογές. Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος σε πέντε συνεδριάσεις απώλεσε 1.63 δις. Ευρώ, ήτοι 28.7%. Από τη μεριά του, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες κατά 2.49%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά με το δεκαετές να ανέρχεται εκ νέου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 ποσοστιαίων μονάδων, στο 10.362%.

Στις ΗΠΑ, οι ρευστοποιήσεις θέσεων των προηγούμενων ημερών διευρύνθηκαν, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2008. Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα επιδείνωσε περαιτέρω η επίδοση του μεταποιητικού δείκτη που εκδίδει η Markit, ο οποίος υποχώρησε στο 52.9 και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed δεν βοήθησαν στην αλλαγή του κλίματος. Σε αυτό το πλαίσιο οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες κατά 3.12%, 3.52% και 3.19%, αντίστοιχα.

Εξαιρετικά άσχημη είναι η πρωινή συνεδρίαση στις Ασιατικές αγορές, καθώς οι βασικοί δείκτες κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα πέραν των τεσσάρων τελευταίων ετών, με τους Hang Seng στο Χόνγκ Κόνγκ και Nikkei στο Τόκιο να υποχωρούν κατά 4.93% και 4.56%.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγ��ατος το Ευρώ σημειώνει διευρυμένα κέρδη κατά 0.48% και 0.71% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1441) και τη Βρετανική Στερλίνα (0.7306), ενώ υποχωρεί κατά 0.25% έναντι του Ιαπωνικού Γιέν (138.58).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο αναμένουμε κυρίως ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας που εκ��ίδει η Chicago Fed, αλλά και η ομιλία του Dennis Lockhart, προέδρου της Atlanta Fed και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που έχουν προγραμματιστεί για τις 12:30 και 19:55 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top