Τα πάνω κάτω σε συντάξεις-ασφαλιστικό στ�� νέο μνημόνιο

Μπαράζ αλλαγών για εργαζόμενους και συνταξιούχους

Μπαράζ αλλαγών στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στις εργασιακές σχέσεις προβλέπει το νέο μνημόνιο. Πρόωρες συντάξεις, σύνδεση εισφορών με παροχές, πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου- Κουτρουμάνη, αλλά και μείωση της μετενέργειας των συμβάσεων είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές.

Με αγανάκτηση υποδέχτηκαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές.

«Έχουμε ένα καινούργιο μνημόνιο πάνω στα ήδη εφαρμοζόμενα μνημνόνια που τις συντάξεις μας τις έχουν κάνει προνοιακά βοηθήματα. Τώρα έρχονται να δώσουν μία χαριστική βολή ουσιαστικά να μην μας αφήσουν ούτε συντάξεις κύριες ούτε επικουρικές αλλά και τα παιδιά μας να βγουν σε σύνταξη αν θα β��ουν σε βαθιά γεράματα. Είναι μία πολιτική που καταπατά και τσακίζει τα δικαιώματα του λαού» σχολιάζει ο Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Στις άμεσες αλλαγές προβλέπεται η καθολική εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.

Ο νόμος προβλέπει από 1/1/2015 τον διαχωρισμό της σύνταξης σε βασική και αναλογική με το ύψος της να είναι ανάλογο των εισφορών που έχει καταβάλλει ένας ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Αυτό πρακτικά οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι συντάξεις που δίνονταν ήταν υψηλότερες των εισφορών

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εκ νέου να καταργήσει το ΕΚΑΣ στο 20% των χαμηλοσυνταξιούχων έως το Μάρτιο του 2016

«Σε αυτό το πνεύμα εμείς τους λέμε ότι δε θα κάτσουμε φρόνιμα. Κάτω τα ξερά τους από τις συντάξεις. Να δώσουν τη δυνατότητα στο συνταξιούχο να τερματίσει ομαλά τον βίο του Τα έχουμε πληρώσει αυτά που παίρνουμε. Εμείς θα ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα» δηλώνει ο Παντελής Τάτσης, Πρόεδρος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ


Οι μνημονιακές δεσμεύσεις που αφορούν το ασφαλιστικό αναφέρονται και στις πρόωρες συντάξεις.

"Στη σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων στις λεγόμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2022 όπου θα καταλήξουν ή στη συνταξιοδότηση στα 67 με 15 χρόνια ασφάλισης ή στη συνταξιοδότηση στα 62 εφόσον έχουν συμπληρωθεί 40 χρόνια ασφάλισης. Και στην οριοθέτηση και τον καθορισμό τ��ν προυποθέσεων με βάση τις οποίες θα χορηγείται η ελάχιστη η βασική εγγυημένη σύνταξη πριν τη συμπλήρωση του 67 έτους ηλικίας", επισημαίνει στο Star o Εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

Ως το τέλος Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταργήσει όλους τους φόρους υπέρ τρίτων και ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των εσόδων στα ταμεία θα πρέπει είτε να αυξήσει τις εισφορές των ασφαλισμένων είτε να μειώσει τα επιδόματα.

Θα πρέπει ακόμα να προχωρήσει στη δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και να συνδέσει εισφορές με παροχές

Στον τομέα των εργασιακών οι δανειστές επέβαλαν να επανέλθει η μετενέργεια, δηλαδή το χρονικό διάστημα ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους, στους 3 μήνες, από 6 μήνες που είχε γίνει μ�� τροπολογία Σκουρλέτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν μία σύμβαση λήξει και περάσουν 3 μήνες, θα μετενεργούν μόνο τέσσερα επιδόματα: σπουδών, προϋπηρεσίας, τέκνων και βαρέων και ανθυγιεινών.

Κατά τον εκπρόσωπο Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, «δυστυχώς οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής και για μέτρα που θα επούλωναν πληγές ήταν λόγια χωρίς αντίκρισμα και μάλιστα αντικαταστάθηκαν από μία νέα επώδυνη συμφωνία με ένα νέο επαχθέστερο μνημόνιο, το 3ο σε 5 χρόνια. Το νέο μνημόνιο θα παράξει περισσότερη φτώχεια, υψηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη μετανάστευση των νέων».

Στη συμφωνία επαναλαμβάνεται επίσης η δέσμευση της κυβέρνησης για να μην πραγματοποιήσει την παραμικρή αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top