Νουαγιέ (ΕΚΤ): «Όχι στο κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων»

«Πρέπει να αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες»

Νουαγιέ (ΕΚΤ): «Όχι στο κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων»

​Την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε κούρεμα καταθέσεων εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κ. Νουαγιέ σε συνέντευξή του στην γαλλική Le Monde.

Όπως είπε, και άλλα στελέχη της ΕΚΤ συμμερίζονται την άποψή του αυτή καθώς σε περίπτωση κουρέματος καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ θα χανόταν η εμπιστοσύνη των καταθετών και θα καταστρεφόταν η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασαφηνιστεί σύντομα και σίγουρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε.

Ο κ. Νουαγιέ σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται αμέσως ανακεφαλαιοποίηση, ίσως και την επόμενη εβδομάδα τονίζοντας ότι «αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία και επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και έτσι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν χρειάζεται να περιμένει τα stress tests που θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ικανή ρευστότητα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο βασικά προβλήματα. Το ένα έχει να κάνει με τη βεβαρημένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας που το τελευταίο διάστημα έχει βυθιστεί και το άλλο έχει να κάνει με τις καταθέσεις που όλο το προηγούμενο διάστημα έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα. Υπολογίζουμε πως από το 2010 έχουν φύγει περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ, επομένως πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών», είπε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top