Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες – Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν στις συναλλαγές

Ο Δ. Μάρδας αποκαλύπτει τι θα ισχύει για αναλήψεις, επιταγές, προθεσμιακές καταθέσεις, κ.α

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, μετά από την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική βουλή και την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA, κατά 900 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, επανήλθε δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις αλλαγές που θα αρχίσουν να ισχύουν στις τραπεζικές αναλήψεις.

Όπως είπε ο κ. Μάρδας, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, το ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ATM, παραμένει στα 60 ευρώ και στα 120 για τους συνταξιούχους και τους άνεργους που δεν έχουν κάρτα αναλήψεων, ενώ διευκρίνισε ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν ακόμα 120 ευρώ την επόμενη εβδομάδα από τα γκισέ των τραπεζών.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, στην οποία θα εξεταστεί το ενδεχόμενο σωρευτικής ανάληψης του ημερήσ��ου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ, ώστε κάποιος αν δεν μπορέσει να σηκώσει 60 ευρώ από τα ATM μία μέρα να μπορεί την επόμενη να βγάλει 120 ευρώ, μετά από τρεις μέρες 180 ευρώ κ.ο.κ.

Όσον αφορά στις επιταγές, ο κ. Μάρδας είπε ότι θα εξυπηρετούνται, ακόμα κι αν έληξαν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και θα μπορούν να πληρωθούν.

«Με την επιταγή θα μπορεί να εξοφληθεί οτιδήποτε, σε οποιονδήποτε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επίσης από Δευτέρα σύμφωνα με τον κ. Μάρδα θα ισχύσουν τα εξής:

1. Για τους φοιτητές στο εξωτερικό θα επιτρέπεται να γίνεται μεταφορά 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο
2. Οποιαδήποτε επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο που εισάγει χρήματα θα μπορεί να πάρει το 80%.
3. Για τις προθεσμιακές καταθέσεις θα μπορεί να γίνει σπάσιμο μερικό ή πλήρες(σε μισθούς, νοσήλια).

Ειδικά για τα χρήματα στο εξωτερικό και τις συναλλαγές εκεί ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι «οι ελληνικές κάρτες χρησιμοποιούνται κανονικά στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι δυνατή η ανάληψη των μετρητών. Η χρήση της κάρτας είναι απεριόριστη βάσει των ισχυουσών διατάξεων και ορίζεται από το ανώτατο ημερήσιο όριο της κάρτας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «κάποιος που φεύγει στο εξωτερικό μπορεί να πάρει μαζί του μέχρι 10.000 ευρώ σε μετρη��ά. Δεν μπορεί όμως να τα πάρει από την τράπεζα. Αυτό είναι το όριο που ορίζεται από την ΠΝΠ».

Τέλος, όπως τόνισε σήμερα θα εξεταστεί ο τρόπος μετακύλισης της εξέτασης ειδικών αιτημάτων από την ειδική επιτροπή στις τράπεζες. Τα ειδικά αιτήματα, δηλαδή, για ανάληψη μετρητών άνω του επιτρεπόμενου ορίου, θα εξετάζονται από τα ίδια τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top