«Τσούζει» πολύ η πρόταση της κυβέρνησης:Δείτε αναλυτικά τους φόρους που θα αλλάξουν την ζωή μας

Αλλαγές σε ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος απαιτούν οι Θεσμοί

Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάλι τη… νύφη, αν τελικά καταλήξουμε σε συμφωνία και γίνει δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης από τους δανειστές.

Αναλυτικότερα:

Τη σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου και την μετάταξη της εστίασης στο 23% προβλέπουν μεταξύ άλλων οι αλλαγές στη φορολογία που περιλαμβάνονται στην πρόταση.

Επίσης, είδηση είναι η προσθήκη στα μέτρα που περιλαμβάνονταν στην πρόταση Γιούνκερ, προαναγγελίας για αύξηση των συντελεστών στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και του συντελεστή των επιχειρήσεων.

ΦΠΑ

Διατηρούνται τρεις οι συντελεστές. Στο συντελεστή 23% μεταφέρονται μη βασικά τρόφιμα, εστίαση και μεταφορές, στο συντελεστή 13% θα υπάγονται τα βασικά τρόφιμα, το ηλεκτρ��κό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το νερό ύδρευσης (εξαιρείται η αποχέτευση), ενώ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% διατηρούνται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Οι αλλαγές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

ΦΠΑ στα νησιά

Καταργείται σταδιακά έως το τέλος του 2016 το καθεστώς μειωμένων συντελεστών στα νησιά. Η αρχή θα γίνει από τα νησιά με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα που αποτελούν και τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και θα εξαιρεθούν τα απομακρυσμένα νησιά. Θα υπάρξουν μέτρα στήριξης για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών με χαμηλό εισόδημα. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το ύψος των συντελεστών θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2016 σε συνδυασμό με την απόδοση μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Φορολογία εισοδήματος

Όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος η πρόταση προβλέπει:

-τον περιορισμό του ορισμού του αγρότη

-αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσής της, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος έως το 2016

-αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις

-σταδιακή αύξηση στο 100% (από 55%) έως το 2017 της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις

-κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου αγροτών

-μείωση κατά 50% του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης στο�� προϋπολογισμό του 2016

-διατήρηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στα 2,65 δις ευρώ για φέτος και το 2016 παρά την πιθανή μείωση των αντικειμενικών τιμών

-αύξηση του φόρου στο τονάζ των πλοίων και κατάργηση των φορολογικών προνομίων για την ναυτιλία

-αύξηση της προκαταβολής φόρου των αγροτών από το 27,5% στο 55%

-μεταρρύθμιση του τρόπου φορολόγησης των αγροτών, των επενδυτικών οχημάτων και των ελευθέρων επαγγελματιών (δεν διευκρινίζεται προς ποια κατεύθυνση)

-επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

-επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου στα σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων (10 μέτρα ήταν η πρόταση Γιούνκερ)

-αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% για τα ΙΧ, τις πισίνες και τα αεροσκάφη και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2013 (φετινό εκκαθαριστικό)

-αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

Εφεδρικά εισπρακτικά μέτρα (νέα μέτρα)

Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, η πρόταση προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα φορολογικά μέτρα:

-αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων από το 11% στο 15% για το εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.

-αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων κατά επιπλέον μια μονάδα στο 29%.

Διαρθρωτικά φορολογικά μέτρα

-δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης
-κατάργηση του ορίου 25% κατάσχεσης από μισθό ή σύνταξη για τα χρέη προς το δημόσιο και μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ
-αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όσων δεν εκπληρώνουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και εισαγωγή επιτοκίου "αγοράς" στη ρύθμιση.
Επίσης, θα εισαχθεί σύστημα αξιολόγησης, προκειμένου να μειωθεί η περίοδος αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο από οφειλέτες που μπορούν να πληρώσουν.
Δείτε επ��σης:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top