ΑΣΧΗΜΑ τα ΜΑΝΤΑΤΑ: Στον ΑΕΡΑ οι συντάξεις του Αυγούστου

Ορατός πλέον ο κίνδυνος να μην καταβληθούν

​Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος πλήρους αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν τις συντάξεις του Αυγούστου, ύψους2,3 δις. ευρώ, εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστών διαθεσίμων.

Όπως αναφέρει η Real News, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που οι τράπεζες ήταν κλειστές, οι οργανισμοί δεν εισέπραξαν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ λόγω της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως στο ΙΚΑ, της μη συνέχισης καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και της μη ένταξης νέων οφειλετών σε ρύθμιση μετά την παράτασή της κατά έναν μήνα.

Αν λοιπόν συνεχιστεί η δρ��ματική έλλειψη ρευστότητας, οι αρμόδιοι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, όπως την καταβολή τμήματος της σύνταξης των ασφαλισμένων, αλλά και τη χρήση των λογαριασμών ΑΚΑΓΕ, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 3,05 δισ. ευρώ είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν πριν από το 2019 και έχουν μετατραπεί σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα πιθανό «σπάσιμό» τους να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες απώλειες για τα ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα έχουν μετατραπεί σε repos.

Επίσης, τα ρευστά διαθέσιμα των οργανισμών έχουν εξαφανιστεί μετά από την τελευταία επιστολή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, με την οποία, επικαλούμενη το Νόμο του 2007, ζήτησε με την απειλή κυρώσεων, να κατατεθούν στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας, όλα τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η δεινή κατάσταση των ταμείων ήταν γνωστή πριν από την επιβολή των capital controls, όταν η διοίκηση του ΙΚΑ ενημέρωνε με επιστολή της πως υπολείπονται 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων στις 29 Ιουνίου.

Το Ίδρυμα ζήτησε δάνειο από το ΕΤΑΤ, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, το οποίο αρνήθηκε. Έγιναν πολλές προσπάθειες και ασκήθηκαν πιέσεις για την έγκριση του δανείου από το ΔΣ του ΕΤΑΤ ακόμη και με την έγκριση επιτακτικής υπουργικής απόφασης, οι οποίες τελικά δεν ευοδώθηκαν, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να δώσει 150 εκατ. ευρώ, πιθανότατα από το κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ενδεικτικό είναι ότι με καθυστέρηση καταβλήθηκαν οι συντάξεις στους ασφαλισμένους του ΟΤΕ, ενώ τελευταία στιγμή δόθηκαν στους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν οι συνεχείς παλινωδίες που οδήγησαν στην καταβολή αρχικά του 50% των συντάξεων του ΟΑΕΕ, καθώς έλειπαν 120 εκατ. ευρώ, αλλά και στη μη καταβολή των επικουρικών συντάξεων του ΤΕΑΔΥ λόγω κενού 31 εκατ. ευρώ.

Τελικά οι συντάξεις του ΟΑΕΕ δόθηκαν μετά τη σύναψη αναγκαστικού δανείου από το ΙΚΑ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ με την ίδια υπουργική απόφαση δόθηκε παράταση μέχρι τις 17 Ιουλίου για την αποπληρωμή του δανείου που είχε λάβει το ΙΚΑ από το ταμείο της ΔΕΗ, το ΤΑΔΚΥ και τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου για να πληρώσει συντάξεις στου�� ασφαλισμένους του.

Με δάνειο περίπου 15 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΤ πληρώθηκαν εξάλλου και οι επικουρικές συντάξεις του ΤΕΑΔΥ, ενώ με καθυστέρηση καταβλήθηκε το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους.

Για την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου σε 2.656.007 συνταξιούχους θα απαιτηθούν περίπου 2,352 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 4.551,074 συντάξεις, ενώ όπως κάθε μήνα θα υπάρξουν και νέοι συνταξιούχοι.

Όμως εκτός από τις συντάξεις η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει τις προσεχείς εβδομάδες τους μισθούς του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου σε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και τη δεύτερη τριμηνιαία δόση των οικογενειακών επιδομάτων, ύψους μέχρι 115 – 120 εκατ. ευρώ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΓΑ. Επίσης εντός Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα, ύψους 115 – 120 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2015.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top