Βασανίζονται άδικα στις ουρές χιλιάδες συνταξιούχοι: Από την Πέμπτη και με δόσεις οι συντάξεις

Δεν θα εξαιρεθούν παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης γιατί λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν

Βασανίζονται άδικα στις ουρές χιλιάδες συνταξιούχοι: Από την Πέμπτη και με δόσεις οι συντάξεις

​Ιδιαίτερα δύσκολες ώρες βιώνουν χιλιάδες συνταξιούχοι της χώρας, περιμένοντας με αγωνία και μεγάλη ταλαιπωρία να πάρουν τις συντάξεις τους, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν.

Την ώρα, λοιπόν που η μία ανακοίνωση διαδέχεται την άλλη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την κυβέρνηση, μετά την επιβολή των capital controls, χιλιάδες ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας ξεροσταλιάζουν με τις ώρες και μέσα στην ζέστη, έξω από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη την χώρα, ελπίζοντας να λάβουν χρήματα. Ωστόσο, όπως φαίνεται η ενεργοποίηση της εξαίρεσης από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς των συνταξιούχων είναι πρακτικά αδύνατη , όπως και η εκπλήρωση της υπόσχεσης της κυβέρνησης να ανοίξουν κατ’ εξαίρεση κάποια καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα ανοίξουν 250 καταστήματα της Εθνικής, 250 της Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 Eurobank τα οποία θα εξυπηρετούν αποκλειστικά συνταξιούχους χωρίς κάρτα ανάληψης. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα ισχύουν και για τους συνταξιούχους με μόνη εξαίρεση ότι το όριο των 60 ευρώ θα ισχύει σωρευτικά για τους συνταξιούχους. Δηλαδή, αν οι τράπεζες ανοίξουν την Τετάρτη οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη 180 ευρώ ,δηλαδή 60 ευρώ επί τρεις ημέρες. Η σωρευτική αυτή δυνατότητα ισχύει μόνο για τους συνταξιούχους.

Ουσιαστικά, δηλαδή, λίγες μόνο ώρες μετά την έκδοση της Πράξης Προεδρικού Διατάγματος που εξέδωσε η κυβέρνηση, με το οποίο εξαιρούνταν ρητά οι συνταξιούχοι από τα capital controls, η κυβέρνηση ... υπαναχώρησε περιλαμβάνοντας τελικά και τους συνταξιούχους στους περιορισμούς.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΙΚΑ πως η πληρωμή συντάξεων του ΤΑΠ-ΟΤΕ μηνός Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ επικαλείται τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και επισημαίνει, ότι η πληρωμή των συντάξεων του ΤΑΠ-ΟΤΕ μηνός Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί την 30-6-2015. Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα ενημερώσει για την ημερομηνία πληρωμής των εν λόγω συντάξεων με νέο Δελτίο Τύπου. Πρόκειται για 57.091 συνταξιούχους σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ήλιος, και η δαπάνη ανέρχεται σε 69,9 εκατ. ευρώ.
Στελέχη τραπεζών πάντως εκφράζουν ανησυχία για το εάν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο συνταξιούχων πελατών και το πώς θα αντιμετωπίσουν άλλους πελάτες που θα ζητήσουν επίσης εξυπηρέτηση.

Η καταβολή και η ανάληψη του συνόλου των συντάξεων από τους δικαιούχους σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι αδύνατη, απλούστατα γιατί ...δεν υπάρχουν τόσα χρήματα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top