Moody's: Οι καθυστερήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων

Δείτε ποιους και πως θα επηρεάσει

Moody

​Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που είναι credit negative, σύμφωνα με την Moody's.

Η Moody’s, επισημαίνει ότι βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Απρίλιο κατεγράφησαν εκροές καταθέσεων ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που μείωσαν τις τραπεζικές καταθέσεις στα 133,7 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004.

Η συνέχιση αυτών των εκροών, λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι εγχώριες αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, κάτι που κατά την εκτίμηση της Moody’s θα αντιστοιχούσε σε χρεοκοπία επί των τραπεζικών καταθέσεων.

Αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθούσαν, ώστε να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, ωστόσο θα έπλητταν μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, καθώς θα έβαζαν διοικητικά βάρη στην οικονομική δραστηριότητα και τις επιχειρηματικές συναλλαγές εκτός Ελλάδας. Για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα αύξαναν την αβεβαιότητα αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους και σε ρευστότητα.

Οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων αύξησαν επίσης την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος και ιδιαίτερα της ΕΚΤ. Ο οίκος υπολογίζει πως ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA έχει αυξηθεί στα περίπου 78 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, έναντι του ορίου των 80,7 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, περιλαμβανομένων των επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Αν και οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Moody's, έχουν επιπλέον collateral, περίπου 35 δισ. ευρώ σε ρευστό, ωστόσο ο κίνδυνος της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων έχει αυξηθεί σημαντικά. Τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις -όπως για παράδειγμα επιβολή ορίου στα ποσά των αναλήψεων και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η ΕΚΤ μπορεί να προωθεί εμμέσως τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων μέσω του περιορισμού του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, με στόχο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση, να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές

Η ΕΚΤ συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, διότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι φερέγγυες, ωστόσο όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα αναφορικά με τις προοπτικές χρηματοδότησης της χώρας, η Τράπεζα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των haircuts που επιβάλλονται στα επιλέξιμα για τον ELA εχέγγυα.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο συζητά εδώ και καιρό το θέμα των haircuts και πως θα το επανεξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή του, λαμβάνοντας υπ' όψιν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πως η διάθεση της ΕΚΤ για παροχή επιπλέον χρηματοδότησης μέσω του ευρωσυστήματος στις ελληνικές τράπεζες, σταδιακά μειώνεται, και πως μια πιθανή αύξηση στα haircuts των εχεγγύων, θα μειώσει σημαντικά το τρέχον "μαξιλάρι" των 35 δισ. ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top