Δ. Μάρδας: «Σε καλό δρόμο η διαπραγμάτευση»

«Μισθοί, συντάξεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα»

​Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται «σε καλό δρόμο» προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνί��ς, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σε εκδήλωση στο 26ο «Money Show» στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι τα δύο σημεία στα οποία έχουν προκύψει διαφωνίες στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Επεσήμανε ότι για τα εργασιακά, από ελληνικής πλευράς έχει προταθεί να γίνουν σεβαστές οι γνώμες διεθνών οργανισμών, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και στο πλαίσιο αυτό να γίνει η συζήτηση, ενώ για το συνταξιοδοτικό πρόσθεσε : «Όλοι καταλαβαίνετε ότι σε δύο μήνες δεν μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα. Όλοι θέλουμε να γίνει μια σοβαρή δουλειά, ούτως ώστε το συνταξιοδοτικό σύστημα να είναι βιώσιμο για να μπορέσει να περπατήσει. Αυτά μπορούν να συζητηθούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και να βγάλουμε χαρτιά».

«Για όλα τα υπόλοιπα, μπορώ να σας πω, ότι έχει βρεθεί κοινή γλώσσα. Ως εκ τούτου, έχοντας υπ’ όψιν ότι είμαστε σύμφωνοι σε ένα σύνολο της τάξης του 85-90%, δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατόν το 10% να αναστείλει μια οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία ετοιμάζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό με πάρα πολλή δουλειά» σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η οικονομία «με δικούς της πόρους» καλύπτει μέχρι σήμερα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και ανάγκες του κράτους, από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση.

«Όταν αναλάβαμε το γενικό λογιστήριο του κράτους την ημέρα που έφευγε ο αγαπητός κ. Σταϊκούρας, την ημέρα που έμπαινα εγώ, μου παρέδωσε ένα πίνακα. Είναι ένας πίνακας της ταμειακής κατάστασης της χώρας. Στις 24 Φεβρουαρίου, το ταμειακό κενό της χώρας, σύμφωνα με αυτά που παρέλαβα, ανερχόταν σε 492 εκ. ευρώ. Θεωρητικά δε μπορούσαν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις της περιόδου» σημείωσε και συνέχισε:

«Παρόλα αυτά, μισθοί, συντάξεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα έως σήμερα και από την άλλη μπορώ να σας πω ότι καλύπτουμε έως σήμερα και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών του κράτους… Βέβαια, δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα, σε ό,τι αφορά τις μη μισθολογικές δαπάνες. Γιατί όπως ξέρετε η οικονομία έχει να χρηματοδοτηθεί από πέρυσι τον Αύγουστο. Και συντηρείται με τους δικούς της πόρους. Και με τους δικούς της πόρους ξεχρεώνει και τους δανειστές και ανταποκρίνεται σε ό,τι έχει σχέση με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταφέραμε να συντηρήσουμε το κράτος» και ότι έγινε επίσης «ένα ξεκαθάρισμα» του «τι έπρεπε να πληρωθεί και τι δεν ήταν σκόπιμο να πληρωθεί».
Επιπλέον, παρατήρησε ότι από τις δαπάνες μη μισθολογικού κόστους του προϋπολογισμού ορισμένες βρέθηκε ότι ήταν «μάλλον περιττές», οπότε θα εξαλειφθούν. «Μπορεί να μεταθέσαμε για πληρωμές στο μέλλον 1,7 εκατομμύρια, αλλά μέρος αυτών, δεν θα πληρωθούν, γιατί δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές δαπάνες» σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Ο κ. Μάρδας επεσήμανε ότι έχουν κατατεθεί από το γενικό λογιστήριο του κράτους συνολικά 116 προτάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών για επεξεργασία, σχετι��ά με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων τα 16 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να απορροφήσει η χώρα από το «πακέτο Γιούνκερ». «Εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ΕΤΕΑΝ» σημείωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top