ΒΟΜΒΑ στις συντάξεις! Πάγωσαν 250.000 αιτήσεις – Ζητούν νέες μειώσεις οι δανειστές

Η Κομισιόν λέει ότι παρά τις περικοπές, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ

ΒΟΜΒΑ στις συντάξεις! Πάγωσαν 250.000 αιτήσεις – Ζητούν νέες μειώσεις οι δανειστές

​Στην ουρά έως και πέντε χρόνια περιμένουν σήμερα όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για να βγουν στη σύνταξη με την λίστα των εν αναμονή ασφαλισμένων που κάνουν αίτηση περιμένοντας να πληρωθούν να μεγαλώνει συνεχώς.

Ήδη εκκρεμούν πάνω από 250.000 αποφάσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και για το εφάπαξ.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στις επικουρικές συντάξεις, λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας που εφαρμόζει το ΕΤΕΑ, υπολογίζοντας μέρες ασφάλισης και ποσά σύνταξης για 17 επιμέρους επικουρικούς φορείς, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Έτσι, όσοι κάνουν τώρα τις αιτήσεις τους θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλη αναμονή, αφού θα πρέπει πρώτα να βγουν οι 250.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις και μετά να έρθει η σειρά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος:

• Επικουρικές συντάξεις

Στις επικουρικές συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα η έκδοση 120.000 αποφάσεων.

Το ΕΤΕΑ βγάζει τώρα συντάξεις για όσους έχουν κάνει αίτηση ως τα τέλη του 2013 και δεν έχει «πιάσει» ακόμη όσους αποχώρησαν το 2014 και στις αρχές του 2015!

Αυτοί που περιμένουν περισσότερο είναι όσοι ασφαλίστηκαν στο επικουρικό των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων, μιας και εκκρεμούν αποφάσεις από το 2011. Με το ρυθμό μάλιστα που βγαίνουν οι αποφάσεις, όσοι κάνουν σήμερα αίτηση για επικουρική, θα πρέπει πρώτα να περιμένουν μέχρι να τακτοποιηθούν οι 120.000 αιτήσεις, που σημαίνει πρακτικά τουλάχιστον πέντε χρόνια αναμονή.

• Εφάπαξ

Στα Ταμεία Πρόνοιας πάλι που χορη��ούν τα εφάπαξ η λίστα αναμονής περιλαμβάνει 50.000 ασφαλισμένους, που αποχώρησαν από τις εργασίες τους μετά την 1η/9/2013.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 41.000 που προέρχονται από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τους εποπτευόμενους φορείς υπουργείων (νοσοκομεία, ΑΕΙ-ΤΕΙ, Οργανισμούς) και για 9.000 που είναι σε αναμονή από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, τράπεζες. Λιγότεροι είναι όσοι περιμένουν από τον ιδιωτικό τομέα.

Για να εκδοθούν τα εφάπαξ θα πρέπει να αποφασιστεί πρώτα από το υπουργείο Εργασίας ο τρόπος που θα υπολογιστούν τα ποσά και στη συνέχεια να βρεθούν οι πόροι για να μη γίνουν οι μειώσεις που προβλέπει η αρχική απόφαση. Επειδή όμως λεφτά… δεν υπάρχουν η πληρωμή των εφάπαξ, όταν ξεκινήσει, θα φτάνει σε χρόνο αναμονής τα 4 χρόνια!

• Κύριες συντάξεις

Στο ΙΚΑ η λίστα αναμονής αφορά περίπου 80.000 δικαιούχους κύριας σύνταξης και ο μέσος χρόνος αναμονής είναι συγκριτικά με τα εφάπαξ και τις επικουρικές «μικρότερος».

Συγκεκριμένα φτάνει τους 17 μήνες για οριστική σύνταξη χωρίς να μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση και τους 24 μήνες αν μεσολαβούν και άλλοι φορείς.

Βόμβα από Κομισιόν

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν με έκθεσή της, βάζει νέα βόμβα στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει ότι παρά τις περικοπές στις συντάξεις, οι δαπάνες στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανούσε η Ελλάδα για τις συντάξεις το 2013 ήταν 16,3%. Όμως με βάση τα σημερινά ποσά και την πορεία τους ως το 2030, το ποσοστό αυτό δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από το 14%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 12%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Κομισιόν θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, καθώς η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η κακή αφετηρία διατηρούν τις δαπάνες για τις συντάξεις σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα όρια ηλικίας, αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξηθούν ακόμα περισσότερο και να φτάσουν τα 67 έτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν συζητά καμία παρέμβαση, τόσο στα ποσά, όσο και στα όρια ηλικίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top