Δραστικές περικοπές για την 13η σύνταξη-δικαιούχοι όσοι διαβιούν σε ακραία φτώχεια

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό

​Τρία καυτά σημεία στο ασφαλιστικό, οδηγούν σε οριακό σημείο τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και κρατούν σε μεγάλη αγωνία συνταξιούχους και 150.000 εργαζομένους που έχουν ήδη κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και βλέπουν ότι κινδυνεύουν να τα χάσουν.

Κάνει πίσω η κυβέρνηση για την 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί να δώσει τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους μέχρι και ��ων 700 ευρώ και βάζει τώρα εισοδηματικά κριτήρια.

Πόσο θα είναι το νέο πλαφόν, δεν το έχει αποφασίσει ακόμη, όμως σε αυτό θα υπολογίζεται το ύψος του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις, γιατί τότε θα φτάσουν τα 300 ευρώ.

Όπως έλεγαν στο STAR αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, 13η σύνταξη θα ελάμβαναν 1 εκατομμύριο, 262 χιλιάδες συνταξιούχοι, με τη συνολική δαπάνη να αγγίζει τα 550 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα οι δικαιούχοι θα είναι κατά πολύ λιγότεροι και ουσιαστικά όσοι διαβιούν σε ακραία φτώχεια.

Μάλιστα, στη 13η σύνταξη, πιθανότατα δεν θα υπολογιστεί το ΕΚΑΣ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, απαντού�� στις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, βάζοντας στο τραπέζι νέες απαιτήσεις. Έτσι επανέφεραν, και μάλιστα για πρώτη φορά εγγράφως, παλαιότερη θέση τους για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις, καθώς η Αθήνα αντιδρά στην εφαρμογή της για τις επικουρικές.

Πάντως ο κύριος Ρωμανιάς διαβεβαιώνει ότι οι πιστωτές απέσυραν τελικά αυτή τους την απαίτηση, διότι τότε οι συντάξεις θα έφταναν -το πολύ σε δυόμιση χρόνια- τα 200 με 300 ευρώ…!

Ανοιχτό όμως παραμένει το ζήτημα με την αύξηση των ορίων ηλικίας για τους 150 χιλιάδες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή το είχαν κατοχυρώσει μέχρι τα τέλη του 2012. Οι πιστωτές ζητούν να ισχύσουν από το 2018, ως όρια ηλικίας για σύνταξη, τα 67, και τα 62 για τις μητέρες, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμοστούν το 2025.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top