Αποτίμηση της κατάστασης απ’το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και τον Ρέγκλινγκ λίγο πριν το Eurogroup

Περιμένουν την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και κάνουν υποδείξεις

Αποτίμηση της κατάστασης απ’το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και τον Ρέγκλινγκ λίγο πριν το Eurogroup

​Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιορισμένες προσδοκίες σχετικά με το τι θα προκύψει από το επικείμενο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας για την Ελλάδα.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, σε ενημέρωση που έκανε σήμερα στους δημοσιογράφους,«Έχουμε διαχειρίσιμες προσδοκίες από το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα κατά τη συνάντηση στη Ρίγα».

Όπως αναφέρει το Reuters που μεταφέρει και τη δήλωση του Γιέγκερ, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης περίμεναν τη λίστα που θα παρουσίαζε η ελληνική πλευρά την Παρασκευή, αλλά τέτοιες ελπίδες, μάλλον, δεν υπάρχουν. Γεγονός που επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ.

Ρέγκλινγκ: Δεν έχουμε δει ακόμη ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων

«Δεν έχουμε δει ακόμη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ.

Όπως τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ, «δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι οι προϋπολογισμοί για το 2015 και το 2016 και επίσης υπάρχουν πολλά πισωγυρίσματα σε ορισμένους τομείς, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με ό,τι συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση υπαναχωρεί σε ορισμένους τομείς που κοστίζουν λεφτά».

Και διευκρίνισε ότι υπάρχουν προτάσεις που έχουν δοθεί στο κοινοβούλιο για αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού και κάποια φορολογικά θέματα. «Όλα αυτά θα αυξήσουν το έλλειμμα. Μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποιο αντισταθμιστικό μέτρο, που να τα εξισορροπεί αυτά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «το Eurogroup δήλωσε πολλές φορές ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, να εισάγει τις δικές της προτεραιότητες και προτιμήσεις. Αλλά στο τέλος πρέπει να υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Εάν μια χώρα θέλει οι εταίροι της να χρηματοδοτούν το κενό, δεν είναι δυνατό να παίρνουν μέτρα που αυξάνουν το κενό, χωρίς τη συμφωνία των εταίρων, διότι από αυτούς θα ζητηθεί να πληρώσουν και δεν θα το κάνουν αυτό».

Επίσης, τόνισε ότι ένας λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν τόσο μικρή πρόοδο, είναι και το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία. Σε ερώτηση για το εάν η ελληνική πλευρά αρνηθεί να δώσει την απαραίτητη πρόσβαση στα στοιχεία, απάντησε ότι «τότε δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία».​

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top