Εβδομάδα «φωτιά» για την Ελλάδα με Eurogroup και πληρωμές 2 δισ. ευρώ!

Σε οριακό σημείο τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

Εβδομάδα «φωτιά» για την Ελλάδα με Eurogroup και πληρωμές 2 δισ. ευρώ!
Εβδομάδα-«φωτιά» είναι αυτή που έρχεται για την Ελλάδα.
Το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει κάτι περισσότερο από 2 δισ. ευρώ μέσα σε 7 ημέρες, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 24 Απριλίου, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να μη μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως τις υποχρεώσεις αυτές.
Οικονομικό επιτελείο και Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται τρόπους για να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου έως το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου, καθώς -όπως όλα δείχνουν- στις 24 Απριλίου το Eurogroup δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν.
Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι -σύμφωνα με την Καθημερινή- περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από το κράτος.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κράτους
Στις 24 Απριλίου ξεκινάει η τμηματική καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Από τις 27 του μήνα έως και τις 29 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών πιστώνει στους τραπεζικούς λογαρι��σμούς τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβληθούν και οι υπόλοιπες συντάξεις.
Τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα γίνεται και η εξόφληση των μισθών στο Δημόσιο. Έτσι, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εκταμιευθεί από τα κρατικά ταμεία μεταξύ 24 και 30 Απριλίου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.
Την Παρασκευή 1η Μαΐου, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δόση ύψους 183 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των υπό εξυπηρέτηση υποχρεώσεων κοντά στα 2,1 δισ. ευρώ μέσα σε 7 ημέρες. Πάντως, το πιο πιθανό είναι η δόση αυτή να μην καταβληθεί εγκαίρως λόγω Πρωτομαγιάς και να αποπληρωθεί από τη Δευτέρα, που θα είναι εργάσιμη ημέρα.
Επόμενος σταθμός, τέλος, είναι η 6η Μαΐου. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει έντοκα γραμμάτια για να αναχρηματοδοτήσει λήξεις γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ στις 8 του μήνα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top