Οι φτωχοί ΠΛΗΡΩΣΑΝ την κρίση: Κατέβαλαν περισσότερους φόρους κατά 337%

Οι πλούσιοι επιβαρύνθηκαν μόνο κατά 9%

Οι φτωχοί ΠΛΗΡΩΣΑΝ την κρίση: Κατέβαλαν περισσότερους φόρους κατά 337%

​Τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα είναι εκείνα που πλήρωσαν την… κρίση, καταβάλλοντας πολύ περισσότερους φόρους, από ότι οι πλούσιοι, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Τ. Γιανίτσης και ο αναπληρωτής καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Σ. Ζωγραφάκης.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα που έχει τίτλο «Ελλάδα. Αλληλεγγύη και προσαρμογή στα χρόνια της κρίσης», οι φτωχότεροι πλήρωσαν περισσότερους φόρους κατά 337%, όταν οι πλούσιοι επιβαρύνθηκαν μόλις κατά 9%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler και καταδεικνύει σημαντικές διαφοροποιήσεις, όσον αφορά στις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα χρόνια της κρίσης ανάμεσα στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τα πιο πλούσια.

Όπως προκύπτει, από τις φοροεισπρακτικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα είναι αυτά που σήκωσαν στους ώμους τους όλα τα φορολογικά βάρη.

Σε απόλυτους αριθμούς, μπορεί η φορολογική επιβάρυνση στα πιο φτωχά νοικοκυριά να αυξήθηκε κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ, όμως σ’ αυτήν προστέθηκαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η αύξηση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα το 2012, ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να τα βγάλει πέρα με ένα ετήσιο εισόδημα περίπου στα 7.000 ευρώ, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέσα στην κρίση τα φτωχότερα νοικοκυριά έχασαν το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, όταν τα πιο πλούσια έχασαν μόλις το 16% με 20%.

Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για 260.000 ελληνικά νοικοκυριά.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top