Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 02/03/2015

Όλες οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές

​Οι αυξημένες προσδοκίες για το επικείμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κα��ώς και μια σειρά από απογοητευτικές μακροοικονομικές επιδόσεις συνέθεσαν την ανάμικτη εικόνα των αγορών κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Όσον αφορά την Ευρώπη, το επενδυτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικά θετικό λόγω του αναμενόμενου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ που θα ξεκινήσει μέσα στον τρέχον μήνα. Σαν αποτέλεσμα ο Γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0.66%, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ και αγγίζοντας τις 11.401,66 μονάδες, ο Γαλλικός CAC έκλεισε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0.83%, ενώ ο Βρετανικός FTSE σημείωσε οριακές απώλειες κατά 0.04%, επηρεαζόμενος κυρίως από τα δυσμενή αποτελέσματα εταιριών όπως η RBS.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών, οι ανησυχίες για πιθανά προβλήματα στα δημόσια οικονομικά καθώς και στη μελλοντική χρηματοδότη της χώρας οδήγησαν στην επικράτηση των θέσεων πώλησης, με το Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει προς το τέλος της συνεδρίασης από τα χαμηλά ημέρας στο 4.58% και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες κατά 2.67%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για άλλη μια φορά αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ενώ ο συναλλακτικός όγκος περιοριστικέ στα 100 εκατ. Ευρώ.

Στις ΗΠΑ, ένα μπ��ράζ απογοητευτικών μακροοικονομικών επιδόσεων επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα, με τους επενδυτές να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο δείκτη PMI που εκδίδει η Chicago Fed. Ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε κατά το Φεβρουάριο στις 45,8 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, από τις 59.4 μονάδες που ήταν και η προηγούμενη μέτρηση. Σε αυτό το πλαίσιο οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 υποχώρησαν κατά 0.45%, 0.49% και 0.3%, αντίστοιχα.

Στη σημερινή συνεδρίαση των Ασιατικών αγορών το επενδυτικό κλίμα παραμένει θετικό, με τους Hang Seng και Nikkei να ενισχύονται κατά 0.18% και 0.15%, ευνοούμενοι κυρίως από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) για νέα μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων.

Τέλος, στην αγορά συναλλ��γματος το Ευρώ υποχωρεί κατά 0.16% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1178), ενισχύεται κατά 0.06% σε σχέση με τη Βρετανική Στερλίνα (0.7258), ενώ παραμένει σχεδόν αμετάβλητο έναντι του Ιαπωνικού Γιέν (133.92).

Ασφαλώς, στην εβδομάδα που ξεκινάει το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να συγκεντρώσει η συνεδρίαση της ΕΚΤ που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 05/03, ενώ στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζει η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για την Ευρωζώνη, καθώς και ο μεταποιητικός PMI για τις ΗΠΑ που εκδίδει το ινστιτούτο ISM, η ανακοίνωση των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 και 15:00 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top