Αυξάνει την πίεση η ΕΚΤ: Φρένο στις τράπεζες για χρηματοδότηση του Δημοσίου

Ζητά με εμπιστευτικό έγγραφο να μην αυξηθεί ούτε ευρώ!

Αυξάνει την πίεση η ΕΚΤ: Φρένο στις τράπεζες για χρηματοδότηση του Δημοσίου

Ακόμη περισσότερο κλιμακώνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση η ΕΚΤ, θέτοντας υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τις αγορές εντόκων γραμματίων.

Στόχος να προχωρήσει γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στις τέσσερις συστημικές τράπεζες που ισχύουν και για την χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ).

Το μήνυμα της ΕΚΤ είναι σαφές: η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιεί τη συμφωνία και να προχωρήσει με τους θεσμούς στην αξιολόγηση των τρεχουσών «ρυθμίσεων», που θα οδηγήσουν στην άρση των περιορισμών στην ομαλή χρηματοδότησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη με εντολή της ΕΚΤ και μέσω του Eurosystem της Τράπεζας της Ελλάδος, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έλαβαν έγγραφο «υψηλής εμπιστευτικότητας», με το οποίο η Φρανκφούρτη ζητά να μην αυξηθεί ούτε ευρώ η χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου.

Από την πλευρά τους οι Ελληνες τραπεζίτες σημειώνουν πως πρόκειται για «πολιτική απόφαση» προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και υπογραμμίζουν: «Σύμφωνα με το έγγραφο οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε με 1 ευρώ το Δημόσιο αν δεν ενημερώσουν και δεν λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι χωρίς άδεια από τα εποπτικά όργανα της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων της 4ης Μαρτίου ύψους 875 εκατ. ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top