Σειρά έχουν τα «κόκκινα» δάνεια: Το σχέδιο Σταθάκη για στεγαστικά και 1η κατοικία

Ασπίδα για πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 400.000 ευρώ

Σειρά έχουν τα «κόκκινα» δάνεια: Το σχέδιο Σταθάκη για στεγαστικά και 1η κατοικία

Σχέδιο-σκούπα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και η κατάθεσή του στη Βουλή θεωρείται θέμα ωρών.

Το νομοσχέδιο που ετοίμασαν ο Γιώργος Σταθάκης και το επιτελείο του διευρύνει τις προϋποθέσεις για την ένταξη των δανειοληπτών στις υπό προώθηση ρυθμίσεις και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναβαθμίζει τα κριτήρια ασφαλείας απέναντι στους κακοπληρωτές.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα κόκκινα δάνεια δεν παραβιάζει κάποιον όρο του Μνημονίου ούτε συνιστά μονομερή ενέργεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιφυλάξεις για τις δρομολογούμενες ρυθμίσεις εκφράζει περισσότερο η ΕΚΤ παρά οι εταίροι μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης βάζουν ασπίδα για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Παράλληλα όμως, θέτουν μια σειρά συνδυαστικών κριτηρίων (εισοδηματικά και περιουσιακά), που δεν επιτρέπουν σε δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Τα κριτήρια

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας καλύπτει εκείνους τους οφειλέτες που η οικογενειακή περιουσία τους σε ακίνητα δεν υπερβαίνει συνολικά τις 700.000 ευρώ ως προς τις αντικειμενικές αξίες.

Επίσης, εφόσον οι δανειολήπτες -που λόγω στενότητας δεν μπορούν να καταβάλλουν τις δόσεις των στεγαστικών τους- καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια, δεν θα πρέπει να δηλώνουν ετήσια οικογενειακή εισοδήματα άνω των 60.000-70.000 ευρώ.

Ομοίως, δεν θα πρέπει οι καταθέσεις τους στα τραπεζικά ιδρύματα να υπερβαίνουν ποσά άνω των 70.000 ευρώ.

Για τους απόρους και τους άνεργους υπάρχει πρόβλεψη για τη μη καταβολή των δόσεων για όσο διάστημα υπάρχει μία διαπιστωμένη αδυναμία. Όσοι έχουν οικογενειακά εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαίως το 10% της δόσης και όσοι έχουν εισοδήματα ως 70.000 ευρώ οφείλουν να πληρώνουν μηνιαίως το 20% της δόσης του στεγαστικού στην τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές: Οι νικητές και οι χαμένοι (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Τα τρία κριτήρια για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Νέα ρύθμιση για 100 δόσεις: Μεγάλες εκπτώσεις, μειώσεις στα επιτόκια σε ελάχιστη δόση

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top