ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και πιέζει την Ελλάδα για συμφωνία

"Δεν επηρεάζεται η ρευστότητ�� των τραπεζών" επισημαίνει σε ανακοίνωση της

​Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αργά το βράδυ της Τετάρτης και λίγο πριν το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογο του Β.Σόιμπλε, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν θα δέχεται ως ενέχ��ρα ελληνικά ομόλογα.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνει η EKT.

Το αιτιολογικό της απόφασης αναφέρει πως η άρση της εξαίρεσης είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας (πέμπτης) αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος (σ.σ. του μνημονίου)».

Με απλά λόγια, λένε πως όσο η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος, η ΕΚΤ δεν μπορεί να παραβλέψει το καταστατικό της και να εφαρμόσει εξαίρεση για τα χαμηλής αξιολόγησης ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EKT, με την απόφαση αυτή, δεν επηρεάζεται η ρευστότητα των τραπεζών, ούτε ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας,(ELA), o οποίος ανανεώθηκε για δύο εβδομάδες .

Η κίνηση αυτή, ωστόσο της ΕΚΤ θεωρείται από πολλούς στις Βρυξέλλες, ως ένα μέσο πίεσης για να κάτσει η ελληνική κυβέρνηση πιο γρήγορα στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να συντάξει ένα πρόγραμμα. Επίσης από την απόφαση της ΕΚΤ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ευρωτράπεζα δεν πρόκειται να παρακάμψει τους κανόνες της για χάρη της Ελλάδας, ούτε να κάνει χάρη στην ελληνική κυβέρνηση.

Με την απόφαση της ΕΚΤ, η συμφωνία που η κυβέρνηση προσδιόριζε για το καλοκαίρι, έρχεται εκ των πραγματικών αναγκών πολύ συντομότερα.

Κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούν ότι «όπως η ΕΚΤ ερμήνευσε διασταλτικά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, έτσι θα ερμηνεύσει με τον ίδιο τρόπο και την έναρξη των πολιτικών και τεχνοκρατικών συζητήσεων για την σύναψη του επομένου προγράμματος».

«Όταν αυτό συμβεί, τότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να τα δέχεται και πάλι», καταλήγουν.

Η κίνηση δεν έρχεται καθόλου τυχαία μετά την επίσκεψη Γ.Βαρουφάκη στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προσέχουν και να αναμένουν τις συνέπειες των όσων λένε στου ευρώ- θεσμούς.

Το μήνυμα είναι σαφές: ο χρόνος δεν είναι άφθονος και η κυβέρνηση πολύ σύντομα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι και να πάρει μέτρα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά.

Αυτό άλλωστε μετέφερε πιο ευγενικά και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ την Τετάρτη στον κ.Τσίπρα. Αυτό συμπεραίνει και ο Μάρτιν Σούλτς στην Handelsblatt: ή πρόγραμμα και συμφωνία, ή χρεοκοπία.

Υπό αυτή την εξέλιξη δεν είναι πλέον απίθανο και ένα έκτακτο eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, μόλις η ελληνική πλευρά επεξεργαστεί τη θέση της.

Του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top