«Παράταση του προγράμματος ή χρηματοδότηση τέλος» το μήνυμα της ΕΚΤ!

«Όχι» στο ελληνικό αίτημα για έντοκα 10 δισ. ευρώ

«Παράταση του προγράμματος ή χρηματοδότηση τέλος» το μήνυμα της ΕΚΤ!

«Όχι» στο ελληνικό αίτημα για αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων προτίθεται να πει η ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει προτείνει η Ελλάδα να εκδώσει 10 δισ. ευρώ έντοκων γραμματίων πάνω από το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές (δηλαδή συνολικά 25 δισ. ευρώ) προκειμένου να βρει από εκεί χρηματοδότηση η χώρα για τους επόμενους μήνες και μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους FT, η ΕΚΤ δεν θα εγκρίνει την πώληση χρέους. Μάλιστα, η οικονομική εφημερίδα εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αφήσει τη χώρα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα για πρώτη φορά από το 2010 χωρίς να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια εκτάκτου ανάγκης.

«Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα θα παίξει σκληρά το παιχνίδι» τονίζει ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ��ία τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έχει κρίσιμα ραντεβού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντήσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και αύριο θα έχει συνάντηση με το Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top