Economist: Αν δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας, η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ

Η Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν από δύο επιλογές

Economist: Αν δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας, η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ

​Η Γερμανία θα αναγκαστεί να κάνει λίγο πίσω στις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ο Economist, τονίζοντας ωστόσο πως και ο νέος πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δίλημμα να βάλει λίγο νερό στο κρασί του ή να ηγηθεί μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Economist, το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί σημείο καμπής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε την εκστρατεία του στην άρση της λιτότητας, στην οπισθοχ��ρηση των μεταρρυθμίσεων και στην αναδιαπραγμάτευση του βαρύτατου χρέους της Ελλάδας προς τους ξένους πιστωτές.
Αυτές οι σκέψεις είναι απαράδεκτες για χώρες όπως η Γερμανία, που έχουν δανείσει πολλά κεφάλαια στην Ελλάδα, προσθέτει, εκτιμώντας πως μια νέα διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Γερμανίας θα ξεκινήσει αφού οι δύο πλευρές βλέπουν από πολύ διαφορετική σκοπιά τα μνημόνια.

Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, δεν θα πετύχει τον στόχο μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος. Και αν ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα επιστρέψει στα προβλήματα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και κακοδιαχείρισης που αντιμετώπιζε εξαρχής, επισημαίνει το περιοδικό.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Economist θεωρεί ότι στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στους πιστωτές της Ελλάδας, η Γερμανία θα κάνει λίγο πίσω. Η Ανγκελα Μέρκελ πρέπει κι εκείνη να κοιτάξει την εγχώρια κοινή γνώμη, που δεν θέλει παραχωρήσεις, αλλά και να σκεφτεί τις ευρύτερες επιπτώσεις μιας συμφωνίας που θα «αντάμειβε» τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αντίστοιχα αντιμνημονιακά κινήματα, ειδικά στην Ισπανία.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι η έξοδος κράτους από το ευρώ θεωρείται άκρως αποσταθεροποιητική. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας εντέλει σύντομα θα έλθει αντιμέτωπος με μια δύσκολη επιλογή: να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του ή να ηγηθεί μιας καταστροφικής ελληνικής εξόδου κατά τον Economist.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top