Δύο ελληνικές τράπεζες ζητούν από τον ELA πρόσθετη ρευστότητα

Γιατί κατέφυγαν στον έκτακτο μηχανισμό λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Δύο ελληνικές τράπεζες ζητούν από τον ELA πρόσθετη ρευστότητα

​Αιτήσεις προληπτικού χαρακτήρα για άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος κατέθεσαν χθες δύο συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν συνολικά ρευστότητα ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ο λόγος που οι δύο αυτές τράπεζες ζήτησαν άντληση ρευστότητας από τον ELA –όπως θα πράξουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες από τη προσεχή Δευτέρα- δεν είναι η εκροή καταθέσεων το Δεκέμβριο για πληρωμή υποχρεώσεων και φόρων, αλλά η αντιμετώπιση του προγράμματος έκδοσης εν��όκων γραμματίων από το Δημόσιο, όπως λένε τραπεζικές πηγές στο STAR

Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά, σημαντικό τμήμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ.- ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες. Η έγκριση πάντως για τα αιτήματα προσφυγής στον ELA, αναμένεται να δοθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top