Φοβούνται τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης και οι πελάτες τους

Τι αναφέρουν σε εκθέσεις τους η Fitch και η JP Morgan

Φοβούνται τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης και οι πελάτες τους

​Στις πολιτικές εξελίξεις και στις ανησυχίες των επενδυτών για όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα αναφέρονται σήμερα δύο οίκοι αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει έκθεση της JP Morgan, όταν στελέχη της συναντήθηκαν με επενδυτές που τοποθετούνται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές-πελάτες μας εμφανίζονται ανήσυχοι μπροστά στην προοπτική να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, τονίζει ο διεθνής οίκος.

Όπως αναφέρει η JP Morgan το bullish case σενάριο που έχει για μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε δυο «στοιχεία»:

-Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, (δεδομένης της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ) οδηγώντας σε μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ανάλογη με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την περίοδο 2015-2017 (δηλαδή 3%).

-Και δεύτερον, οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις έχουν καλύτερο track record από τις κεντροδεξιές όταν αντιμετωπίζουν την λιτότητα (χαρακτηριστικά τα παραδείγματα Σουηδίας και Ιταλίας τη δεκαετία του 1990).

Η JP Morgan πάντως υιοθετεί ουδέτερη στάση για την εγχώρια αγορά.

Fitch: Ρίσκο οι πρόωρες εκλογές για την Ελλάδα

Η Fitch σε έκθεσή της για τις προοπτικές του 2015, μιλά για «ρίσκα» όσον αφορά στην κατεύθυνση πολιτικής σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι χώρες που επλήγησαν από την κρίση έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Η ισχνή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και τα ελλείμματα των προϋπολογισμών καθιστούν δύσκολη τη μείωση του χρέους, αποτελώντας ρίσκο για τις αξιολογήσεις των χωρών, εξηγεί η Fitch.

Το βασικό σενάριο της Fitch κάνει λόγο για αυξημένη πιθανότητα πραγματοποίησης ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ, εκτός εάν υπάρξει αναπάντεχη αύξηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στις αρχές του 2015.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top