ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πώς η γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ ευνοεί τους φορολογούμενους;

Δείτε παραδείγματα και θα καταλάβετε

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πώς η γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ ευνοεί τους φορολογούμενους;

​Πολλά ειπώθηκαν και περισσότερα γράφηκαν για τη γκάφα του ΥΠΟΙΚ με τις δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, μετά την διόρθωση, που γίνονται πιο ευνοϊκές από το να περιλαμβάνονταν στις 100 δόσεις που αρχικά είχε ψηφισθεί και άλλαξε τελευταία στιγμή με ττροπολογία.

Συμβαίνει έλεγαν έμπειρα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, όταν κάποιοι πάνε να διορθώσουν κάτι που θεωρείται γκάφα, με κάτι που ευνοεί ακόμη περισσότερο τους φορολογούμενους και δεν συμφέρει καθόλου στα δημόσια Ταμεία.

Δείτε την περίπτωση φορολογούμενου, του οποίου ο ΕΝΦΙΑ βγήκε 600 ευρώ. Είναι μάλιστα ένας απο τους εννέα στους δέκα που το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε ότι περιλαμβάνονται στην κατηγορία του 96% δηλαδή έχουν ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ.

Ο φορολογούμενος αυτός αν έμενε η πρώτη ρύθμιση ένταξης στις 100 δόσεις θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις.

Γιατί; Διότι με δεδομένο ότι πλήρωσε την πρώτη από τις έξι δόσεις (για να μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση) του έμεναν να πληρώσει τις άλλες πέντε δόσεις, ήτοι 500 ευρώ. Με δεδομένο ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρω, θα πλήρωνε τα 500 ευρω σε 10 δόσεις.

Δείτε τι θα γίνει τώρα χωρίς τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο φορολογούμενος θα πληρώσει το υπόλοιπο των 500 ευρώ που είναι οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Ο φορολογούμενος δηλαδή θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε 12 και όχι σε 10 δόσεις.

Και κάθε δόση δεν είναι 50 ευρώ, αλλά 500:12=41,66 ευρω το μήνα. Υπενθυμίζεται οτι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων επιτρέπει το ελάχιστο κάθε δόσης να είναι 15 ευρώ, κι όχι 50 ευρω που έχει ελάχιστο όριο η ρύθμιση των 100 δόσεων. Όσο για το Δημόσιο; Θα εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ του συγκεκριμένου φορολογούμενου σε 12 δόσεις δηλαδή 2 δόσεις επιπλέον από εκείνες που δίδονταν με τη ρύθμιση γκάφα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top