Θα ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους: Έρχεται η «μυστική» ταυτότητα υγείας!

Τι είναι το «νέο ΑΜΚΑ» - Στόχος ο περιορισμός των εικονικών συνταγών

Θα ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους: Έρχεται η «μυστική» ταυτότητα υγείας!

«Νέο ΑΜΚΑ» έρχεται για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα κληθούν άμεσα να παραλάβουν μια κάρτα, η οποία θα φέρει έναν «μυστικό» αριθμό που δεν θα γνωρίζουν ακόμη και οι ίδιοι παραλήπτες!

Ο αριθμός δεν θα είναι ορατός και δεν θα αποκαλύπτεται ούτε κατά τη διαδικασία συναλλαγής του ασφαλισμένου με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και όλους τους εμπλεκομένους στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών υγείας.

Έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές υγείας και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του θα χρησιμοποιεί την κάρτα. Χωρίς αυτή, ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράψει φάρμακα και εξετάσεις στον ασφαλισμένο, το φαρμακείο ή το διαγνωστικό κέντρο δεν θα μπορεί να εκτελεί συνταγές, η κλινική δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγή.

Έχει προβλεφθεί μάλιστα κατά τη χρήση της κάρτας, ο αριθμός να παραμένει... αόρατος ακόμη και στην οθόνη του υπολογιστή -όταν γίνεται η σάρωση των στοιχείων- ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης όπως, για παράδειγμα, εικονικών εκτελέσεων συνταγών ή συνταγογραφήσεων εν αγνοία των ασφαλισμένων ακόμη και σε πεθαμένους.

Την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο αναμένεται να παρουσιάσει σήμεραη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πάρτι εκ. ευρώ με τις εικονικές συνταγές

Η κάρτα επιβάλλεται, καθώς οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι οργιάζει «πάρτι» εικονικών εκτελέσεων συνταγών φαρμάκων, αλλά και συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων.

Ενδεικτικό είναι ότι από το 2012 έως και σήμερα έχουν επιβληθεί από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ πρόστιμα για παραβατική συμπεριφορά σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ύψους 2.230.518 ευρώ.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που διαβίβασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης (σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ Ασημίνας Σκόνδρα), τα οποία δείχνουν ότι από το σύνολο των παραβάσεων που εντοπίστηκαν, το 32% αφορούσε σε εικονική εκτέλεση συνταγών, το 17% σε συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων και το 4% σε συνταγογράφηση σε πεθαμένους.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top