Σταϊκούρας: πρωτόγνωρη η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας

Κατά την παρέμβαση του στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με αντικείμενο την επεξεργασία Σχεδίων Συμπληρωματικών Προϋπολογισμών για το 2014 και την προετοιμασία του Σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2015, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN/Budget στις 14 Νοεμβρίου 2014.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η πρόοδος της Ελλάδας επιβεβαιώνεται με την επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, επισήμανε την ανάγκη σύζευξης της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και την ενίσχυση της απασχόλησης. Στήριξε επίσης την πρωτοβουλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των επενδύσεων κατά 300 δισ. ευρώ και υποστήριξε την υιοθέτηση των 6 Σχεδίων Συμπληρωματικών Προϋπολογισμών για το 2014.

Το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσε η ανεπάρκεια ��ων πιστώσεων πληρωμών για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της ΕΕ του 2014 και η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων στο τέλος του 2013. Ως συνέπεια αυτού, αλλά και άλλων γεγονότων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την υιοθέτηση 6 Σχεδίων Συμπληρωματικών Προϋπολογισμών για το 2014 και ενός Σχεδίου Διορθωτικής Επιστολής για τον Προϋπολογισμό του 2015.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε τις προτάσεις της Επιτροπής, δεδομένου ότι εναρμονίζονται με τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας για ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ εμπεριέχουν και τη δέσμευση πιστώσεων για φυσικές καταστροφές, όπως είναι ο σεισμός της Κεφαλονιάς (3,683 εκατ. ευρώ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top