ΣΚΛΗΡΟ μπρα ντε φερ Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας, Ιταλίας

Η Μέρκελ κέρδισε και Ιταλία και Γαλλία στέλνουν αναθεωρημένους προϋπολογισμούς

ΣΚΛΗΡΟ μπρα ντε φερ Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας, Ιταλίας

​Σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ επιδόθηκαν Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι με αφορμή τους προϋπολογισμούς που έχουν υποβάλει Γαλλία και Ιταλία προς έγκριση στις Βρυξέλλες.

Ολάντ και Ρέντσι διατηρούσαν κοινή σκληρή γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις της Γερμανίας, τελικά όμως οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν και την Τρίτη, συμφώνησαν να στείλουν αναθεωρημένους προϋπολογισμούς στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον.

Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων που ελαφρύνουν το βάρος του δημοσίου χρέους, αλλά και ενέργειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μάλιστα ο κ. Σαπέν έστειλε και επιστολή στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γίρι Κατάινεν, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Γαλλία θα τηρήσει τους δύο πυλώνες της οικονομικής πολιτικής, δηλα��ή το σύμφωνο σταθερότητας και τις προσπάθειες για μείωση δαπανών ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015.

Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν ανακοίνωσε πως και η χώρα του θα θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον.

Έτσι, θα προχωρήσει στην κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, αξίας 3,3 δισ. ευρώ και σε μια ακόμα σειρά μέτρων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Για την ιστορία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από την Ιταλία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ, ενώ με τα νέα μέτρα η μείωση θα είναι στο 0,3% του ΑΕΠ.

Πάντως ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Γίρι Κατάινεν εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις αποφάσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top