Καλά νέα από τα stress test της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες!

Ποιες περνούν άνετα και ποιες χρειάζονται περιορισμένη κεφαλαιακή ενίσχυση

Καλά νέα από τα stress test της ΕΚΤ για τις  ελληνικές τράπεζες!

Θετικά είναι τα τελικά αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ για τις 4 «συστημικές» ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και οι Eurobank) σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα των ανακοινώσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται θωρακισμένο, με την Alpha Bank να περνά άνετα τα stress test, την Πειραιώς να περνά επίσης, εφόσον ληφθεί υπόψη το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει, ενώ για Εθνική και Eurobank απαιτείται περιορισμένος αριθμός κεφαλαίων.

Έτσι ο αριθμός των 8,7 δις ευρώ που έδειξε ο αρχικός πίνακας της ΕΚΤ για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς περιορίζεται κατά πολύ, έως και κάτω των 300 εκ. ευρώ, αφού ληφθούν υπόψη τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Συγκεκριμένα:

Alpha Bank πέρασε επιτυχώς τα stress test, εμφανίζοντας μάλιστα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1% στο δυσμενές σενάριο.

-Η Πειραιώς εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2013,αλλά το πλάνο αναδιάρθρωσης καλύπτει πλήρως το ποσό.

-Η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013, αλλά έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ και μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περ��ορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Όμως και το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της πώλησης ποσοστού στην τουρκική θυγατρική Finansbank.

-Η Eurobank, εμφανίζεται να έχει κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,5 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα εμφάνιζε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2013, ωστόσο έχει συγκεντρώσει ήδη 2,86 δις και με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει το ποσό περιορίζεται στο αμελητέο για τα τραπεζικά δεδομένα ποσό των 17,5 εκ. ευρώ.

Μεγάλο κέρδος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα είναι ότι θα παραμείνει ανέγγιχτο το ποσό των 11,5 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ποσό αυτό μένει στη διάθεση της κυβέρνησης της χώρας μας για να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους ή για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» για την έξοδο στις αγορές.

Από το σύνολο των stress test για 130 τράπεζες προκύπτει πάντως κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ.

Από τις 25 τράπεζες στις οποίες εντοπίστηκαν κεφαλαιακές ελλείψεις ύψους 25 δισ.ευρώ, οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ.ευρώ στη διάρκεια του 2014.


Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top