Πιέζουν τον Χαρδούβελη να δεχτεί προληπτική γραμμή επιτήρησης-Όλο το παρασκήνιο απ’το Eurogroup

Μετά την αξιολόγηση της τρόικας οι αποφάσεις

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το βράδυ (ελληνική ώρα) η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR οι Ευρωπαίοι είναι σκεπτικοί και ανήσυχοι σχετικά με την επιθυμία της Ελλάδας για μια πρόωρη έξοδο της από το πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό άφησαν να εννοηθεί, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, τόσο ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γ.Ντάισεμπλουμ όσο και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να δεχτεί μια προληπτική γραμμή επιτήρησης, η οποία θα συνοδεύεται από ελέγχους. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία, συντάσσονται σε αυτή την λογική.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γ.Ντάισεμπλουμ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως «το τι θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα» θα συζητηθεί στο τέλος του έτους, μόλις τελειώσει η πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα.

«Πληροφορηθήκαμε για την κατάσταση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος προσαρμογής, μετά και το πέρας της πρώτης αποστολής της τρόικας εκεί τον Οκτώβριο. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σημειώσαμε ότι σε πολλές σημαντικές δέσμες μεταρρυθμίσεων χρειάζεται σαφώς πρόσθετη δουλειά. Πιέσαμε συνεπώς τις ελληνικές αρχές για γρήγορη εφαρμογή των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων. Όταν τα αποτελέσματα του 5ου ελέγχου θα γίνουν πλέον γνωστά και θα έχουμε όλα τα σχετικά στοι��εία, το Eurogroup θα αρχίσει να συζητά διάφορα συμπληρωματικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το τι θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στο τέλος του έτους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

thanos.jpgdaisebloom.jpg

Σε ερώτηση του STAR και του Θάνου Αθανασίου σχετικά με την επιθυμία της Ελλάδας να «απεμπλακεί» νωρίτερα από ότι είναι προγραμματισμένο από το ΔΝΤ, ο κ.Ντάισεμπλουμ επανέλαβε πως «είναι πρόωρο να μιλάμε για κάτι τέτοιο», τόνισε πως «επίσημα δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από την ελληνική πλευρά», παραπέμποντας και πάλι στα αποτελέσματα που θα φέρει ο πέμπτος έλεγχος των τροικανών στο ελληνικό πρόγραμμα. (Δείτε ΕΔΩ σχετικό ΒΙΝΤΕΟ)

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για έξοδο, πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα ο 5ος έλεγχος, τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη θα συζητήσουμε το τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν έχουμε δεχθεί επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά, ωστόσο αυτό που συμφώνησαν όλοι οι συνομιλητές είναι πως το σχέδιο για το μέλλον θα πρέπει να είναι βιώσιμο και αξιόπιστο. Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών. Θέλει μας είπε μια προσεκτική έξοδο» είπε χαρα��τηριστικά, ενώ σε ερώτημα για το αν η «προληπτική γραμμή έρχεται με όρους» ο κ.Ντάισεμπλουμ ξεκαθάρισε πως «εάν υπάρξει πιστωτική γραμμή θα υπάρξουν και όροι. Αυτό είναι πραγματικότητα, δεν είναι απλά μια πρόταση».

Σε ερώτηση για το κατά ποσό ενδεχόμενες εκλογές επηρεάσουν τον προγραμματισμό για την Ελλάδα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως ο πολιτικός κύκλος και οι εκλογές βρίσκονται πάντα στο φόντο (background) των αποφάσεων του συμβουλίου. Επεσήμανε μάλιστα πως αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι θα μείνει σε μια σταθεροποιημένη χρηματοοικονομική κατάσταση.

"Τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για το απόθεμα του ΤΧΣ"

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕFSF-ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ είπε πως ο EFSF αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, προκειμένου να εκταμιεύσει τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε αναμονή. Επανέλαβε δε πως το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Ρέγκλινγκ ανέφερε πως τα χρήματα αυτά αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι θα απαιτηθεί η παρέλευση 6-9 μηνών μετά την ανακοίνωση των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών για να καταδειχθεί το εάν και κατά πόσο θα χρειασθούν.

Ο ίδιος είπε πως μια επιλογή θα ήταν να επιστραφούν για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, ωστόσο για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγ�� χρήσης πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποσαφήνισε πως θα απαιτηθεί απόφαση των εθνικών κοινοβουλίων της ζώνης του ευρώ.

"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάντα εύθραστη"

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν από την πλευρά του υποστήριξε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάντα εύθραυστη, τονίζοντας την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των… μεταρρυθμίσεων.

«Θα δούμε τον ελληνικό προϋπολογισμό ενδελεχώς … Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω τώρα, έχουν υπάρξει βελτιώσεις γενικά στην Ελλάδα, αλλά η κατάσταση είναι πάντα εύθραυστη, όπως δείχνουν και τα spreads, γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top