Ρέει χρήμα για τους μικρομεσαίους από το ΕΣΠΑ: 1,7 δις σε 13.415 ΜμΕ

Οριστικοποιήθηκαν οι εντάξεις από το υπουργείο Ανάπτυξης

Ρέει χρήμα για τους μικρομεσαίους από το ΕΣΠΑ: 1,7 δις σε 13.415 ΜμΕ

Ρέει χρήμα πλέον για τους μικρομεσαίους από το ΕΣΠΑ, καθώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης, επενδύσεις από 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας συνολικού ύψους άνω του 1,7 δισ. ευρώ ενισχύονται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών».

Από αυτά τα χρήματα, τα 865 εκατ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη (εθνική και Κοινοτική συμμετοχή) και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων ή και τραπεζικό δανεισμό.

Οι εντάξεις στο πρόγραμμα οριστικοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 30 Ιουνίου, αφού ολοκληρώθηκε η εξέταση των αιτημάτων θεραπείας που είχαν υποβάλει υποψήφιοι επενδυτές, καθώς και η επαλήθευση της τήρησης των προϋποθέσεων για τους δυνητικά εντασσόμενους.

Η εκταμίευση των ενισχύσεων έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται, ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζεται ότι:

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40 έως 60 %, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η έδρα της. Για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κλπ.) σε ποσοστό μέχρι 40% του επιχειρηματικού σχεδίου.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη Μεταποίηση, 20.000 έως 300.000 ευρώ για τον Τουρισμό και 20.000 έως 100.000 ευρώ για το Εμπόριο -Υπηρεσίες.

Οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν: Κτίρια- εγκαταστάσεις, μηχανήµατα - εξοπλισµό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή – προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές δαπάνες.

Τα έργα έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης την 30/6/2015.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top