ΑΥΤΟ είναι το νέο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Ξεκινά μέσα στον Ιούλιο από τις τράπεζες η εφαρμογή της ρύθμισης

ΑΥΤΟ είναι το νέο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Ανάσα ανακούφισης έρχεται τον Ιούλιο για όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις πληρωμές των δόσεών τους καθώς ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου ρύθμισης των δανείων που εκπόνησαν κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στο σχετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι οφειλέτες θα μπορούν μέσα από τρία πακέτα λύσεων να διευθετούν τα χρέη τους.

Στις αρχές Ιουλίου έρχεται η τρόικα, οπότε και αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για τη, σε πρώτη φάση, μικρή σε εύρος εφαρμογή. Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 είναι υποχρεωτική η ισχύς των μοντέλων ρύθμισης.

Βασικοί άξονες του νέου τρόπου διευθέτησης των οφειλών είναι ο «συνεργάσιμος» δανειολήπτης , οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και οι λύσεις διευθέτησης των οφειλών.

Με πιο απλά λόγια οι δανειολήπτες μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία θα επισκέπτονται τις τράπεζες ζητώντας τη ρύθμιση του δανείου τους. Τα καταστήματα με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, το είδος του δανείου και τα έξοδα που χρειάζεται για τη διαβίωση θα προτείνουν ένα από τα ακόλουθα μοντέλα:

1)Βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (η διάρκειά τους δεν ξεπερνά τα 5 χρόνια). Πληρωμή μόνο τόκων κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου. Περίοδος χάριτος. Αναβολή πληρωμής δόσης ή δόσεων .Μειωμένη καταβολή τοκοχρεολυτικής δόσης κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου κ.α

2)Μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης –Πρόκειται για λύσεις που η διάρκειά τους υπερβαίνει την πενταετία.Μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου. Αλλαγή τύπου επιτοκίου πχ από κυμαινόμενο σε σταθερό. Παράταση διάρκειας αποπληρωμής. Σπάσιμο του δανείου στα δύο: το πρώτο μέρος με εμπράγματη εξασφάλιση για το οποίο ο δανειολήπτης πληρώνει τη δόση. Στο δεύτερο μέρος που είναι το υπόλοιπο του δανείου, δεν υπολογίζονται τόκοι για το διάστημα που θα συμφωνηθεί με την τράπεζα.

3)Λύσεις οριστικής διευθέτησης.Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου στο πλαίσιο της ευρύτερης ρύθμισης. Πώληση και ενοικίαση είτε στην τράπεζα είτε σε τρίτο , αποπληρώνοντας μέρος ή το σύνολο του δανείου. Μεταβίβαση του δανείου σε άλλη τράπεζα με αντικατάσταση του παλαιού δανείου με νέο, μικρότερου υπολοίπου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top