Η κυβέρνηση ανοίγει συζήτηση για το χρέος στο Euroworking Group την Πέμπτη

Βάση της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012

​Μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, σήμερα Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει το θέμα του ελληνικού χρέους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση του Εuroworking Group, η οποία αναμένεται ότι θα εγκρίνει τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ, πιστοποιώντας την τήρηση του προγράμματος σε ποσοστό άνω του 92%.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι το ζήτημα πάνω στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων και την παροχή βοήθειας για την επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και διατηρήσιμης μείωσης του λόγου του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπεται στο παρόν μνημόνιο, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιέχονται στο πρόγραμμα...».

Η συνεδρίαση της Πέμπτης γίνεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση από τη Eurostat, σήμερα Τετάρτη, για το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού του 2013 το οποίο αναμένεται με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας στο 1,5 δισ. ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα, πέρα από την όποια πολιτική επιχειρηματολογία, καλύπτει πλέον τις τυπικές προϋποθέσεις για να θέσει το θέμα σύμφωνα με την απόφαση της 27ης Νοεμβρίου.

Το Euroworking Group θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 5ης Μαΐου. Η στρατηγική που φαίνεται ότι επέλεξε ο κ. Στουρνάρας είναι να τεθεί πρώτα σε τεχνικό επίπεδο προτού τεθεί επισήμως με δική του πολιτική παρέμβαση στις 5 Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι πληροί τις τεχνικές «προδιαγραφές» ώστε να ανοίξει η συζήτηση.

Με άλλα λόγια, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να φανεί προς τα έξω ότι «η Ελλάδα δεν ζητάει χάρη», αλλά αντίθετα θέτει στους εταίρους της την τήρηση των συμφωνηθέ��των με βάση χειροπιαστά, μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία που φέρουν τη σφραγίδα των ιδίων και της τρόικας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top