Η Τρόικα απαιτεί να απολυθούν 4.000 άτομα από το υπ. Εσωτερικών

«Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση από την πλευρά των δανειστών»

Η κυβέρνηση και η Τρόικα έπειτ�� από μια μαραθώνια συνάντηση δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία με αποτέλεσμα τα περισσότερα θέματα να μένουν ανοιχτά.

Ωστόσο, ένα ζήτημα στο οποίο όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση από την πλευρά των δανειστών είναι αυτό των απολύσεων.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για 11.400 απολύσεις που θα γίνουν από τα τέλη του μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο τμηματικά.

Να σημειωθεί ότι στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταδείκνυε το υπουργείο Εσωτερικών ως την «πηγή» αυτών των διαθεσιμοτήτων, καθώς, «λόγω περιορισμένου χρόνου, είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη δεξαμενή αυτήν τη στιγμή» δηλαδή οι εργαζόμενοι που θα δουν την έξοδο, αναμένεται να προέλθουν από Δήμους και Περιφέρειες.

Από την πλευρά του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να πείσει την Τρόικα, ότι οι 1.680 υπάλληλοι που απολύθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους με προσωρινές εντολές Δικαστηρίων (αναμένεται να υπερβούν τελικά τα 2.000 άτομα), μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι με την τρόικα παραμένουν, στον τομέα του, ανοικτά τέσσερα θέματα:

-Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση».

Σύμφω��α με τον ίδιο, για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες αλλαγές, όπως, π.χ. για τα φαρμακεία, τις μεταφορές, και τους φόρους υπέρ τρίτων. «Δέχονται μόνον λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.

-Για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας, που ζητεί πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων. Ενώ, για τα τουριστικά ακίνητα, το υπουργείο Ανάπτυξης παραπέμπει στο υπουργείο Τουρισμού.

-Για το ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή του «ιρλ��νδικού μοντέλου» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.

-Ως προς την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, υπάρχει μεν συμφωνία για τον νόμο πλαίσιο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία), αλλά όλα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top