Το τελικό σχέδιο: Όλες οι αλλαγές στον φόρο υπεραξίας ακινήτων

Οι βελτιώσεις του ΥΠΟΙΚ για να «ξεμπλοκάρουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Το τελικό σχέδιο: Όλες οι αλλαγές στον φόρο υπεραξίας ακινήτων
Σε αλλαγές στον φόρο υπεραξίας ακινήτων και σε σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για τη μη έκδοση αποδείξεων σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις των λογιστών, συμβολαιογράφων, μικρομεσαίων και επαγγελματιών.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί ακόμη λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί καθώς από την αρχή του έτους έχουν «παγώσει» όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο ��όγος; Οι συμβολαιογράφοι αδυνατούν να προσδιορίσουν την τιμή κτήσης ενός ακινήτου το οποίο έχει αποκτηθεί πριν από 25 ή 30 χρόνια, όταν δηλαδή δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως χρησικτησία, ανταλλαγή, οικοδόμηση σε ιδιόκτητο οικόπεδο κ.λπ. δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός της αξίας κτήσης.

Ωστόσο, η τιμή κτήσης είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας υπολογισμού του φόρου υπεραξίας και ως εκ τούτου , το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ειδικότερα, οι βελτιώσεις θα προβλέπουν:

1. Την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών για περισσότερα από 25 χρόνια.

2. Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης.

3. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφους. Πριν από την υπογραφή των συμβολαίων οι φορολογούμενοι - πωλητές των ακινήτων θα περνούν πρώτα από την εφορία τους, προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας. Η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου. Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί τον φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή, θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top