Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Bόρεια Προάστια δίνουν τα σπίτια τους όσο όσο

Σχετική έρευνα προβλέπει χαμηλή ζήτηση και νέες πτώσεις τιμών

Μια στις δύο πωλήσεις ακινήτων στα βόρεια προάστια το 2013 πραγματοποιήθηκε σε τιμές κατώτερες των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της REMAX, το 56% των πωλήσεων σε περιοχές, όπως το Μαρούσι, η Εκάλη, η Κηφισιά, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, η Δροσιά και η Νέα Ερυθραία ήταν χαμηλότερες από αυτές επί των οποίων επιβλήθηκε ο φόρος μεταβίβασης, καθώς σε αυτές τις περιοχές οι αντικειμενικές αξίες έχουν χάσει πλέον κάθε επαφή με την πραγματικότητα την πραγματική κατάσταση στην κτηματαγορά.

Στο Μαρούσι, για παράδειγμα, στο δήμο με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια, το 53% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής τιμής έως και κατά 30%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ακόμα και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής. Πέραν των χαμηλών τιμών, ελάχιστα από τα προς πώληση ακίνητα βρίσκουν αγοραστές. Σύμφωνα με τη REMAΧ , ανάλογα με την περιοχή, αλλάζει χέρια τελικά το 3% έως 11% του συνόλου των προς πώληση κατοικιών. Τα ακίνητα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πωληθούν, είναι όσα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε σταθμούς μετρό ή ΗΣΑΠ, σημειώνει η REMAX.

Έτσι, σύμφωνα με την 19η Οικονομική Συγκυρία του Οικονομικού Π��νεπιστημίου Αθηνών, το απόθεμα των απούλητων κατοικιών κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 270.000 πανελλαδικά. Με βάση την έρευνα, το 87% των ειδικών της αγοράς ακινήτων εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια ακόμη, ενώ το 50% τοποθετεί τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ δύο και τριών ετών. Επίσης, το 88,4% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν. Ωστόσο, το 83% θεωρεί ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν εκ νέου κατά τους επόμενους έξι μήνες. Τέλος, το 61% αναμένει χαμηλότερη ζήτηση το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 10% αναμένει αύξηση των αγοραπωλησιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top