Να και κάτι καλό: "Δεν θα δηλώνονται τα ανείσπρακτα ενοίκια" λέει ο Στουρνάρας

"Φέρτε ισοδύναμα, όχι μόνο προτάσεις"

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων, με τον υπουργό Οικονομικών να "τα ακούει ξανά", αυτή τη φορά από τους φορείς οι οποίοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε στο επίμονο αίτημα των φορέων γενναίων εκπτώσεων για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, λέγοντας ότι «δεν έχει κάποιος υποχρέωση να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια».

Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι δύσκολο να υπάρχει διάκριση για τα ακίνητα αυτά, ενώ παρέπεμψε για περαιτέρω διευκρινίσεις στην απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία θα μιλήσει ο υφυπουργός Γιώργος Μαυρογένης.

Σχολιάζοντας τα αιτήματα που υπέβαλαν οι φορείς, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «όλα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους. Εάν φέρνετε προτάσεις, να φέρνετε και ισοδύναμα».

"Παραμύθια της Χαλιμάς"

Επιπροσθέτως,ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς που δεν έχουν οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα» όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο ο Πολ Τόμσεν είπε στον Γ.Στουρνάρα «αφού θα φύγετε που θα φύγετε, γιατί δεν παίρνετε τα νέα μέτρα;»

Η φορολόγηση των offshore

Τις απαντήσεις του έδωσε ο υπουργός Οικονομικών και στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ στην Επιτροπή Οικονομικών, που εκτίμησε ότι τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από τη φορολογία ακινήτων δεν θα εισπραχθούν, διότι εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα και κατηγόρησε τον υπουργό επειδή έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διάταξη για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση των off shore.

«Με τη συγχώνευση των ΔΟΥ, εκεί που είχαμε εφοριακούς που έκοβαν παράβολα, τώρα γίνονται ελεγκτές. Ξέρετε ότι έχουμε ζητήσει προσλήψεις ελεγκτών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να σας ενισχύσουμε. Και επίσης έχετε ενισχυθεί και με τεχνολογικά μέσα και με δυνατότητα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για κάν��τε καλύτερα τη δουλειά σας. Άρα θα ήθελα λίγο πιο δημιουργική κριτική» είπε ο υπουργός.

«Mπήκε για να διευκολύνουμε αποκρατικοποιήσεις. Όσοι αποκαλύπτουν το όνομα, ποιοι, δηλαδή, είναι πίσω από off shore, δεν έχουμε λόγο να τους βάλουμε το 15%. Το 15% είναι τιμωρητικός φόρος για όσους δεν αποκαλύπτονται και δεν ελέγχονται από οργανωμένες αγορές» πρόσθεσε ανφερόμενος εξάλλου στο άρθρο 33 του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταχείριση των off shore εταιρειών, ο κ. Στουρνάρας.

"Έχει μειωθεί δραστικά ο φόρος στα αγροτεμάχια"

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο φόρος έχει μειωθεί δραστικά για τα αγροτεμάχια σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Επέμεινε επίσης στην καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες διότι με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατό να ελεγχθούν οι μεσάζοντες και να κλείσει η ψαλίδα των τιμών από το ράφι στο χωράφι.

Εξαιρέσεις με εισοδηματικά κριτήρια για τα άτομα με αναπηρίες

Όσον αφορά στα άτομα με αναπηρίες είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις με εισοδηματικά κριτήρια, που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις και στην πλήρη εξαίρεση από τον φόρο όταν πρόκειται για μεγάλη αναπηρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top