Αισιοδοξία για μείωση της ανεργίας από τις απαντήσεις εργοδοτών στην έρευνα της Man Power

Πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια το 14% δηλώνει ότι θα κάνει προσλήψεις

Συνεχίζεται η σταδιακή βελτίωση της αισιοδοξίας των Ελλήνων εργοδοτών στο Α’ Τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι εργοδότες αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων των τελευταίων πέντε ετών, με το Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης[να ενισχύεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι Προοπτικές Απασχόλησης για το Α’ Τρίμηνο του 2014 ενισχύονται και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με σύγκριση με το Α’ Τρίμηνο του 2013.

Οι προθέσεις προσλήψεων των εργοδοτών ενισχύονται σημαντικά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, και στις δύο γεωγραφικές περιοχές που εξετάζει η Έρευνα. Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το Α’ Τρίμηνο του 2014 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η τριμηνιαία Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 14% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% αναμένει μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής] των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +7%, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και 17 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Πρόκειται για την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από το Δ’ Τρίμηνο του 2008.

Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το Α' Τρίμηνο του 2014. Οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών αναφέρουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +15%.

Οι εργοδότες του τομέα Τουρισμού αναφέρουν επιφυλ��κτικά αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +8%, ενώ στους τομείς Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) αναφέρονται Προοπτικές της τάξης του +6%. Οι εργοδότες σε δύο τομείς – Κατασκευές και Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες – αναφέρουν Προοπτικές της τάξης του +5%. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δύο τομείς αναμένουν μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, ιδιαίτερα στον τομέα της Γεωργίας, με Σ��νολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -9%.

Οι σημαντικότερες βελτιώσεις των Προοπτικών, της τάξης των 12 και 11 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού και τον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών αντίστοιχα. Στο μεταξύ, οι εργοδότες αναφέρουν αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), και βελτίωση 7 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα της Μεταποίησης

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντικές αυξήσεις της τάξης των 26 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού και στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, ενώ οι Προοπτικές στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) είναι ενισχυμένες κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες.

Όσον αφορά τις γεωγραφικές περιφέρειες, οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι ως προς τα σχέδια προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +7%, ενώ οι Προοπτικές για την Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο +1%. Σε σύγκριση με το Δ’ Τρίμηνο του 2013, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top