Ταβέρνα: Η Αποτυχία… του ΦΠΑ στην Εστίαση!

"Βουτιά" στα έσοδα, παρά την μείωση του φόρου

Ταβέρνα: Η Αποτυχία… του ΦΠΑ στην Εστίαση!

Μεγάλη μείωση παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας τον Οκτώβριο, τον πρώτο μήνα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης απέδωσαν το φόρο μετά τη μείωση του συντελεστή από το 23% στο 13%.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς παρά την υπερκάλυψη του στόχου του προϋπολογισμού για τα συνολικά έσοδα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ πλην τελωνείων σημείωσαν μεγάλη πτώση, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση

Να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει επιτρέψει σε πιλοτική βάση τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και υπό τον όρο ότι αν χαθούν σημαντικά έσοδα ο συντελεστής τον Ιανουάριο θα επιστρέψει στο 23% βάζοντας παράλληλα ταφόπλακα και σε όποιο επιχείρημα της κυβέρνησης προς την τρόικα για μείωση και άλλων φόρων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τον Οκτώβριο εισπράχθηκε συνολικά Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ύψους 1,3 δις ευρώ έναντι 1,6 δις ευρώ που είχε εισπραχθεί τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ή περίπου 17,5%. Αν εξαιρεθούν τα έσοδα ΦΠΑ των τελωνείων τότε η εικόνα των εσόδων από τον ΦΠΑ δεν αλλάζει, δηλαδή παραμένει στα επίπεδα του 17%.

Ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε την 1η Αυγούστου και είναι κοινός τόπος ότι τα έσοδα από την μείωση του φόρου θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των εξόδων ενός επισκέπτη της χώρας διοχετεύεται σε υπηρεσίες εστίασης.

Επίσης, το μέτρο είχε συνοδευτεί και από μια πρωτοφανή κινητοποίηση του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές για έλεγχο έκδοσης αποδείξεων.

Στο πλαίσιο των ελέγχων είχε μπει λουκέτο και σε επιχειρήσεις εστίασης που δεν εξέδιδαν αποδείξεις.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top