New York Times: Έλληνες αποτύχατε στα φορολογικά - Πληρώνουν οι μικροί, ξεφεύγουν οι πλούσιοι

Άρθρο-κόλαφος για την πολιτική της κυβέρνησης

New York Times: Έλληνες αποτύχατε στα φορολογικά - Πληρώνουν οι μικροί, ξεφεύγουν οι πλούσιοι

Σκληρή κριτική στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και την φορολογική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ασκούν με άρθρο τους οι Νιου Γιορκ Τάιμς, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι πολίτες έφθασαν σε σημείο να κυνηγούν και να προπηλακίζουν δημοσίως τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι πληρώνουν οι «μικροί», ενώ τους πλούσιους δεν τους αγγίζει κανείς.

Με τίτλο «Το επιθετικό κυνήγι των φοροφυγάδων στην Ελλάδα φέρνει περισσότερη οργή παρά χρήματα» το άρθρο αναφέρει μάλιστα, ως παράδειγμα ένα επεισόδιο στο χωριό Αρχάνες στο Ηράκλειο.

«Οι άνδρες του ΣΔΟΕ εισέβαλαν σε αυτό το γραφικό χωριό της Κρήτης ανήμερα του εορτασμού ενός αγίου πρόσφατα, πηγαίνοντας από εστιατόριο σε εστιατόριο και απαίτησαν αποδείξεις και οικονομικά αρχεία. Σύντομα οι πελάτες, ενοχλημένοι από την διατάραξη των διακοπών τους, τους προπηλάκισαν. Σπρωξιές και αποδοκιμασίες ακολούθησαν και εν τέλει οι τρομαγμένοι ελεγκτές αναγκάστηκαν να φύγουν» γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, τονίζοντας πως η συλλογή φόρων δεν πηγαίνει καλά στην Ελλάδα.

«Το να τρέχουν οι ελεγκτές έξω από τις πόλεις, δεν είναι απόδειξη ότι το γράμμα του νόμου έχει ριζώσει στην Ελληνική οικονομία. Αντί να εγκαθιστούσαν μια αίσθηση δικαιοσύνης, το πιο επιθετικό φοροσυλλεκτικό πρόγραμμα σε κάποιους τρόπους φαίνεται να έχει χειροτερέψει το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ''μεγάλο δίχτυ'' το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να αναζωπυρώσουν την λαϊκή οργή κατά των πλουσίων, οι οποίοι πολλές φορές φαίνονται ως οι κύριοι ένοχοι».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης στα πρώτα χρόνια της κρίσης περί πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Υπερηφανεύονταν ότι θα χρησιμοποιήσουν αεροφωτογραφίες για φοροφυγάδες οι οποίοι δεν δήλωσαν τις πισίνες τους. Πέρασαν από μικροσκόπιο τους γιατρούς οι οποίοι δήλωναν χαμηλά εισοδήματα αλλά κατά κάποιο περίεργο τρόπο πλήρωναν υψηλά ενοίκια σε ακριβές γειτονιές» τονίζεται.

Τι και αν έγιναν βαρύγδουπες δηλώσεις, για τους Νιου Γιορκ Τάιμς η πρόοδος στο εν λόγω θέμα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, ενώ πολλοί ειδικοί λένε ότι τα μέτρα για την συλλογή φόρων δεν είναι αποδοτικά και ειδικά αυτά που απευθύνονται στους πλούσιους.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα περίπου 2000 ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή, κανένα από τα οποία δεν έχει υποστεί συνέπειες μέχρι στιγμής, γεγονός που όπως επισημαίνει η εφημερίδα προκαλεί αγανάκτηση στους πολίτες.

«...Η απουσία δράσης που να είναι ορατή, αποτελεί ένας από τους λόγους τους οποίους πολλ��ί Έλληνες επικαλούνται για να (αιτιολογήσουν) την απέχθεια τους προς τις φοροεισπρακτικές απόπειρες. Οι λογιστές λένε ότι και οι προσπάθειες για να μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα έχουν αποτύχει» προσθέτει η εφημερίδα, παραθέτοντας δηλώσεις του λογιστή- φοροτεχνικού, Αντ. Μουζάκη, ο οποίος εξηγεί: «Στόχος ήταν ένα απλοποιημένο σύστημα. Τώρα αυτό που έχουμε δεν είναι απλοποιημένο. Είναι ένα χάος».

Οι Νιου Γιορκ Τάιμς φιλοξενούν και δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων Τρύφων Αλεξιάδη, ο οποίος τονίζει πως «στο τέλος, ο μικρός είναι αυτός που χτυπιέται, απλώς επειδή είναι πιο εύκολος στόχος. Δεν πρόκειται για συνωμοσία ενάντια στους μικρούς. Απλώς οι τελευταίοι δεν έχουν δικηγόρους ή φίλους για να τηλεφωνήσουν εκ μέρους τους στους πολιτικούς».

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει πάντως πως ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την λιτότητα είναι να γίνει καλύτερη δουλειά στη φοροεισπρακτική πολιτική της χώρας, χαρακτηρίζοντας την φοροδιαφυγή ως «ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top