ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ: Δημιουργείται εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της Ευρώπης

Πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση από το Ecofin

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ: Δημιουργείται εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της Ευρώπης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) έδωσαν το «ΟΚ»για την δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάνοντας έτσι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποτελείται από τις εθνικές εποπτικές αρχές των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που θα είναι υπεύθυνη για τη συνολική λειτουργία του Ενιαίου Μηχανισμού και θα καλύπτει την Ευρωζώνη, καθώς και όσες χώρες εκτός της Ευρωζώνης επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με το Ecofin, η ΕΚΤ θα έχει την άμεση εποπτεία των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης, αν και με διαφοροποιημένο τρόπο και σε στενή συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής νομοθεσίας.

Ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη εμφανίστηκαν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ Μπαρόζο και όσο ο Επίτροπος Μ.Μπαρνιέ.

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ΕΚΤ, ώστε ο μηχανισμός να αρχίσει να λειτουργεί από το 2014 εξέφρασε ο κ.Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κοινού ταμείου εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών.

«Είναι θετικό νέο ότι το Συμβούλιο έδωσε την τελική έγκριση για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), τον πρώτο πυλώνα της τραπεζικής μας ένωσης. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο με τις εντατικές προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να διασφαλίσει ότι ο SSM θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον επόμενο χρόνο. Τώρα επείγει να ετοιμάσουμε και τον δεύτερο πυλώνα, με μια συμφωνία στον ενιαίο ��ηχανισμό και στο κοινό ταμείο εκκαθάρισης και τους κοινούς κανονισμούς για τα εργαλεία εκκαθάρισης των τραπεζών και τις εγγυήσεις των καταθέσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρόζο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top