Ρεν: Δεν θα επιβαρύνουν τα κρατικά ελλείμματα οι διασώσεις των τραπεζών

«Θεωρούνται παράγοντες σταθερότητας και δεν προσμετρώνται»

«Οι διασώσεις των τραπεζών δε θα επιβαρύνουν τα κρατικά ελλείμματα» διευκρίνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν στο προσωπικό του ιστολόγιο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπολογίζει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών τις εισφορές κεφαλαίων σε τράπεζες» επισήμανε ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι εισφορές κεφαλαίου στο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ συνήθως θεωρούνται «παράγοντες οικονομικής σταθερότητας» ή/και έκτακτα μέτρα και «ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνονται στο διαρθρωτικό ισοζύγιο και δεν προσμετρώνται κατά του κράτους μέλους στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος».

«Υπάρχει μια σαφής διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε περιπτώσεις όπου η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη. Εάν οι εκτιμήσεις του ισολογισμού αποκαλύπτουν έλλειψη κεφαλαίων, αυτά θα πρέπει να καλύπτονται πρώτα μέσω ιδιωτικών λύσεων και εσωτερικών πόρων (μέτοχοι και πιστωτές), πριν την προσφυγή στο δημόσιο δίχτυ ασφαλείας. Όταν η κρατική στήριξη είναι απαραίτητη, ισχύουν οι νέοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου» κατέληξε ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top