50 χρόνια θέλει η Ελλάδα για να σβήσει το χρέος με έκδοση ομολόγων!

Όλα παίζονται από τώρα μέχρι τον Μάιο για το μέλλον της χώρας

50 χρόνια θέλει η Ελλάδα για να σβήσει το χρέος με έκδοση ομολόγων!

50 χρόνια θέλει η Ελλάδα για να σβήσει το χρέος με έκδοση ομολόγων!

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για έκδοση 50ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ ευρώ. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους .

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας μας κατ΄ αρχήν δεν είναι αρνητικοί σε μια τέτοια λύση.

Όλα πάντως φαίνεται ότι θα κριθούν το προσεχές εξάμηνο. «Μέχρι τον Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής ως το 2017, που θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 2,8 δισ. ευρώ, από 0,2% δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2013. Οι Άμεσοι φόροι θα φτάσουν στα 19,1 δισ. ευρώ, όντας αυξημένοι κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013, οι Έμμεσοι φόροι υπολογίζονται στα 23,7 δισ. ευρώ (+ 400 εκατ. ευρώ από 2013), ενώ οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις θα περιοριστούν στα 40,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Σημαντικό βάρος των προσπαθειών, ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας, έχει πέσει και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με πρωταρχικό στόχο να αποφευχθούν μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και να μην τεθεί καθόλου ζήτημα κύριων συντάξεων.

Έμφαση θα δοθεί και στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς προβλέπεται μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας το 2014, σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top